Revista Tomis

Au început înscrierile pentru Salonul Național de Artă Contemporană 2023 al UAP

Salonul Național de Artă Contemporană al Uniunii Artiștilor Plastici din România se va desfășura în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie, la Combinatul Fondului Plastic, la galeriile de artă din rețeaua UAP, la Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Galeriile de artă ale Casei Oamenilor de Știință din cadrul Academiei Române. Înscrierea pentru selecție se face online, în perioada 1 iulie – 15 august.  Participarea este gratuită.

Tema din acest an a salonului, concepută de echipa curatorială condusă de criticul de artă Ruxandra Dreptu, este „Supraviețuiri”.

„Artistul nu își propune să rezolve, prin mijloacele artei, problemele socio-politice, ecologice și umanitare și nici măcar pe ale sale, personale, ci să atragă atenția asupra faptului că imaginea se imprimă în conștiința privitorului și așteaptă răspuns și acțiune. El nu mai are răbdare să explice și nici spectatorul, să descifreze complicate și absconse detalii, dar este pregătit să primească și să capteze fleșuri motivaționale, iar arta – cu vocația perisabilului, a întâmplării, a derizoriului și a senzaționalului, cu alte cuvinte, arta noastră cea de toate zilele, având o dublă adresabilitate: estetică, dar și demonstrativă, decorativă, dar și răscolitoare, aflată undeva între bucurie și coșmar – este pregătită să devină manifest (voce). În aceste condiții, tema „Supraviețuiri” are două paliere de interpretare:

– Arta ca model: Supraviețuirea (Nachleben, posteritatea) artei contemporane cu șansa de a se închega stilistic, interpretând modele ale trecutului, fiind parte a unui alt Atlas după exemplul lui Aby Warburg.

– Arta ca manifest: Supraviețuirea în actualitate – de la centru la periferie, de la hiperbolizarea eului la anularea lui, pentru salvarea fiecăruia și, în plan larg, a planetei, pentru dreptul de a trăi (de a fi).”

Salonul va cuprinde și manifestări conexe, în spații alternative, expuneri  și acțiuni artistice ambientale, conferințe și workshop-uri.

Se pot înscrie membrii UAPR care nu au obligații restante față de uniune, masteranzii și absolvenții Academiilor de artă din România și toți artiștii profesioniști din diaspora istorică a României, integrați în sistemului UAP. Pot fi înscrise pentru selecție maximum două lucrări realizate în ultimii trei ani, în toate tehnicile și cu toate tipurile de materiale, parietale sau tridimensionale, cu respectarea temei „Supraviețuiri”.

Mai multe detalii cu privire la înscriere pot fi citite AICI.

Le dorim succes artiștilor constănțeni care vor participa la selecție!

Mai multe texte
Citește și