Revista Tomis

Scriitorul Michael Rosen a câștigat premiul PEN Pinter 2023 pentru „opera sa neînfricată”

Michael Rosen, autorul a peste 200 de cărți pentru copii și adulți, a fost declarat câștigătorul Premiului PEN Pinter 2023 pentru „opera sa neînfricată”, care oferă „o lecție de umanitate”. El va primi premiul în octombrie, în cadrul ceremoniei tradiționale de la British Library. 

Înființat în 2009, în memoria dramaturgului englez Harold Pinter, acest premiu  este decernat anual unui scriitor din Marea Britanie, Irlanda sau Commonwealth, autor al unei opere consistente, scrise în limba engleză – piese de teatru, poezie, eseuri sau ficțiune –, cu merite literare  remarcabile. De asemenea, trebuie să fie un scriitor care – așa cum a spus chiar Pinter în 2005, în discursul de acceptare a Premiului Nobel„privește lumea cu fermitate și neșovăielnic” și dă dovadă de „dârzenie intelectuală feroce” în a „arăta realitatea din viețile și din societățile noastre.”

Rosen va împărți premiul cu un „scriitor de curaj”, pe care îl va selecta dintr-o listă scurtă de scriitori, din toată lumea, listă alcătuită de Comitetul Scriitorilor care activează în condiții de risc al PEN English. „Scriitorii de curaj” sunt aceia care au suferit sau suferă persecuții pentru că își manifestă dreptul la liberă exprimare.  

„Mă simt foarte onorat că mi s-a oferit premiul PEN Pinter”, a spus Rosen. „Mă duce cu gândul imediat la numărul mare de oameni din întreaga lume încarcerați, torturați sau executați pentru că au fost suficient de curajoși să scrie despre ceea ce ei percep a fi nedreptate.

S-ar putea spune că astfel de pedepse arată că nedreptățile pe care scriitorii le demască sunt reale și, în același timp, ele expun slăbiciunea regimurilor care execută aceste torturi, totuși, durerea și suferința sunt atât de reale și nu încetează să existe”.

Una dintre cărțile lui Rosen este bestsellerul din 1989 „Mergem la vânătoare de urși”. O alta, „Carte tristă”, explorează durerea lui Rosen la moartea fiului său și, cea mai recentă, „Multe feluri diferite de iubire”, relatează experiența autorului în urma infectării cu Covid 19, când a fost aproape de moarte.

Rosen a fost Laureatul copiilor (Waterstones Children’s Laureate) între 2007 și 2009 – o prestigioasă poziție care este acordată scriitorilor pentru copii în Marea Britanie, iar în prezent este profesor de literatură pentru copii la Goldsmiths – Universitatea din Londra.

Ruth Borthwick, președintele English PEN, spune că Rosen „a promovat un mod de a scrie pentru copii care reflectă lumea lor de zi cu zi, felul cum ei folosesc umorul și jocurile de cuvinte pentru a-și valida modurile imaginative de a gândi și de a fi”.

Alături de Borthwick, în juriul care a decis acordarea premiului au mai fost poetul Raymond Antrobus și scriitoarea și regizoarea de teatru Amber Massie-Blomfield. 

Antrobus l-a descris pe Rosen ca un „lingvist pasionat, umanist talentat, comoară națională și ambasador al limbajului fără sens al copiilor (gibberish). Impactul remarcabil și incontestabil al lui Rosen asupra limbii, literaturii și alfabetizării este singular și merită recompense importante”.

Amber Massie-Blomfield: „Michael Rosen are un dar rar și neprețuit: abilitatea de a aborda cele mai serioase probleme ale vieții cu bucurie, umor și speranță. Chiar dacă este neînfricat în a cere socoteală celor care dețin puterea, opera lui este o lecție de umanitate și o lecție despre cum putem descoperi cea mai bună versiune a noastră, în momente de vulnerabilitate maximă.”

Regizoarea l-a numit pe Rosen un „model de urmat” nu doar pentru „multele milioane de copii ale căror lumi le-a modelat”, ci și pentru „adulții acestor copii”. „Avem nevoie de mai mulți ca el.”

Premiul PEN Pinter a fost înființat în 2009. Printre câștigătorii din anii trecuți sunt Lemn Sissay, Sir Salman Rushdie, Margaret Atwood. Iar între „scriitorii de curaj” se numără Kakwenza Rukirabashaija, un autor ugandez care a fost reținut și torturat după publicarea cărții sale de debut în 2020 și Amanuel Asrat, care a fost arestat în 2001, ca represiune împotriva criticilor aduse de el guvernului din Eritreea.

Celelalte două premii oferite anual de PEN English sunt Premiul PEN Hessell-Tiltman și Premiul PEN Ackerley.

English PEN este o organizație neguvernamentală fondată la Londra, în 1921, de romanciera Catherine Amy Dawson Scott, cu John Galsworthy ca președinte și May Sinclair, Radclyffe Hall, Vera Brittain, Bertrand Russell, E. M. Forster, W. B. Yeats, Joseph Conrad și H. G. Wells ca membri fondatori. Dawson Scott a dorit să înființeze un club care să pună în legătură scriitorii din întreaga lume. 

English PEN este una dintre primele organizații neguvernamentale din lume și printre primele organisme internaționale care pledează pentru respectarea drepturilor omului. English PEN a stat la baza organizației PEN International, o asociație mondială a scriitorilor, cu 145 de centre în peste 100 de țări.

Mai multe texte
Citește și