Revista Tomis

Ultimul portret pictat de Gustav Klimt – „Doamna cu evantai” – s-a vândut la licitație cu 85,3 milioane de lire sterline, preț record pentru Europa

Tabloul „Doamna cu evantai”, pe care specialiștii îl consideră ultima capodoperă a pictorului austriac, fiind încă pe șevalet atunci când Gustav Klimt a murit (în 6 februarie 1918), a fost vândut de Casa de licitații Sotheby’s din Londra, cu suma record de 85,3 milioane de lire sterline. Recordul anterior fusese obținut în 2010, de sculptura lui Alberto Giacometti, „Omul care merge”, vândută tot de Sotheby’s Londra, cu 65 milioane de lire sterline.

Recordul anterior pe Europa pentru vânzarea unei picturi aparținea lucrării „Bazinul cu nimfe” de Claude Monet și fusese înregistrat cu 15 ani în urmă, de casa de licitații Christie’s din Londra.  Recordul a fost aproape egalat anul trecut, de lucrarea lui René Magritte, „Imperiul luminilor” – 59,4 milioane de lire sterline. 

Licitația de ieri a arătat că există o cerere foarte mare de lucrări de artă în Asia, „războiul” pentru adjudecarea lucrării fiind purtat între vicepreședintele Sotheby’s pentru Asia, Jen Hua, care licita pentru un client cu care comunica prin telefon, și Patti Wong, care a deținut mult timp pozițiile de președinte Sotheby’s și responsabil de Asia și care a plecat la sfârșitul anului 2022 pentru a-și conduce propria afacere de consultanță.

Prețul de pornire a fost de 58 milioane de lire sterline și a crescut alternativ cu câte  500.000 de lire sterline și 1 milion de lire sterline. Patti Wong a intrat în licitație când prețul a depășit 60 de milioane de lire sterline și a concurat cu Hua până când clientul său a ieșit învingător.

Într-un clasament al prețurilor obținute la această licitație, al doilea a fost de 9,6 milioane de lire sterline, pentru lucrarea pictorului englez de origine germană Lucian Freud (1922 – 2011), „Interior nocturn”.

Pe locul al treilea s-a situat unul dintre cunoscutele tablouri desenate, sau, s-ar putea spune, chiar mâzgălite cu cretă de artistul american Cy Twombly (1928 –2011).

În cadrul licitației Sotheby’s de ieri a fost vândut și un tablou din 2019 al pictorului român Adrian Ghenie, fără titlu, la prețul de 1,2 milioane de lire sterline.

Foto: Sotheby’s

Mai multe texte
Citește și