Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Reprezentanți ai teatrului constănțean la Ediția 30 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS

Ieri, 23 iunie, a fost prima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS, cel mai mare festival de teatru din sud-estul Europei. Sibiul este asaltat de turiști în aceste zile, în zona centrală a orașului fiind mii de oameni care asistă la evenimentele stradale. FITS se desfășoară în zeci de locații cunoscute din Sibiu, între care Teatrul Național „Radu Stanca”, Fabrica de Cultură, Teatrul Gong, Catedrala Evaghelică, Podul Minciunilor, Piața Mare, Strada Cetății, Piața Mică, Piața Habermann, Pietonala Nicolae Bălcescu, Filarmonica de Stat, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Parcul Astra, Muzeul Brukenthal, Galeria UAP, Muzeul de Artă Contemporană, Biblioteca Județeană, Universitatea „Lucian Blaga” etc. Practic întregul oraș Sibiu, cu toate instituțiile de cultură, participă la Festivalul Internațional de Teatru.

Așa cum spun organizatorii, FITS a așezat Sibiul și România pe harta culturală globală, alături de cele mai mari evenimente teatrale, Edinburgh și Avignon.

Fiecare ediție a FITS are o temă, iar cea a ediției cu numărul 30, din acest an, este WONDER – MIRACOL.  Aproximativ 800 de evenimente sunt programate în cele zece zile de festival, programul fiind afișat pe site-ul FITS.

Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din prima zi de festival a fost show-ul de drone și lasere de la ora 23:00, un spectacol de lumini unic în România: O flotă de 250 de drone luminoase, efecte pirotehnice și un show de lasere au creat pe cerul Sibiului povești și emoții, din sunet, mișcare și lumină, în cadrul unui eveniment auditiv și vizual de proporții. Muzica a fost special compusă de Electric Brother și Vlaicu Golcea. Directorul de creație al acestui proiect a fost Mădălin Preda.

Prezența Constanței la acest festival a devenit tradițională, în ultimii ani Teatrul de Stat Constanța intrând în atenția selecționerilor, prin producții valoroase, precum „Jocuri în curtea din spate” regia Diana Mititelu – în 2021 și „Doi tineri din Verona” regia Alexandru Mâzgăreanu – în 2022. Anul acesta, TSC va prezenta la FITS „Seaside Stories” regia Radu Afrim, care a obținut de curând Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol. Reprezentația va avea loc la Fabrica de cultură – Sala Lulu, în 25 iunie, la ora 21:00, și se joacă cu casa închisă, biletele fiind epuizate la scurt timp după ce au fost puse în vânzare.

La FITS 2023 Constanța este reprezentată și de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, prin spectacolul „Muzeul statuilor Shakespeare”, scenariul şi regia Mihai Mălaimare, care a avut ieri prima reprezentație, pe strada Cetății din Sibiu, și va mai avea două reprezentații astăzi și mâine.

Pe 28 iunie, de la ora 16, în cadrul secțiunii studențești a FITS, Festivalul Universităților, este programată o reprezentație a spectacolului „Trilogia belgrădeană” regia Erwin Șimșensohn, coproducție Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” – Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul, care va avea loc la Sala Cavas a Universității „Lucian Blaga”, este, de asemenea, sold out.

CITEȘTE ȘI

„A douăsprezecea noapte” în regia lui Andrei Șerban iese la public cu cinci reprezentații la final de februarie

Spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare în regia lui Andrei Șerban are prima reprezentație, o avanpremieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (TSC). Toate cele opt reprezentații programate de Teatrul de Stat Constanța în februarie și martie sunt sold out.

Echipa de creație a spectacolului este alcătuită din Daniela Dima,

Citește mai mult »

De vorbă cu artistul Alexandru Rădvan

Muzeul de Artă Constanța organizează duminică, 25 Februarie, de la ora 14:00, o întâlnire cu artistul Alexandru Rădvan, creatorul expoziției Piele pe piele, aflată la parterul muzeului. Expoziția, care a fost vernisată în 10 ianuarie, se prelungește și va putea fi văzută până în 10 martie. 

Alexandru Rădvan are un impresionant palmares expozițional, în țară și în străinătate,

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: