Revista Tomis

Expoziție Eusebio Spînu la Galeria Galateea din București

Artistul Eusebio Spînu, membru al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, expune în perioada 14 iunie – 12 iulie 2023 în capitală, la Galeria Galateea Contemporary Art, de pe Calea Victoriei 132.

Expoziția, cu titlul „In/FORM/all”, cuprinde o serie de lucrări parietale (tablouri decorative) din gresie, de dimensiuni relativ mici, decorate cu angobe colorate, pastă și accente realizate cu glazuri, câteva compoziții ceramice sculpturale și o instalație amplă. Curatoarea expoziției este Lucia Lobonț.

Eusebio Spînu este un artist plastic polivalent, iar ca formare de bază este ceramist. El a absolvit Academia Națională de Arte „Nicolae Grigorescu” București, secția ceramică (profesor Costel Badea) și a participat la numeroase expoziții colective, naționale și internaționale.

Eusebio Spînu: „Titlul expoziției – In/FORM/all – este un joc de cuvinte care trimite cu gândul la sintagma «în formă total». Tema e una pe care eu o vizez de foarte multă vreme, plecarea asta de la forma parietală către forma sculpturală, care se descompune la un moment dat în tot felul de forme și de gânduri și de idei. Este o încercare a mea de a surprinde atmosfera spațiului dobrogean, pentru că sunt un artist plastic dobrogean – atelierul meu este în Constanța, materialele pe care le folosesc sunt extrase din solul Dobrogei. Până nu demult mi-am preparat singur materialele, gresia asta cu care lucrez. Amprenta, și cromatică, și stilistică, a formelor este una a uscăciunii, a sevei acelui spațiu dintre Dunăre și mare, un spațiu superb. Anumite volume sculpturale trimit cu gândul la niște vietăți marine, iar compozițiile parietale sunt unele care trimit către zona întinderilor, orizontalelor dobrogene care mie mi s-au amprentat cumva foarte puternic pe retină, făcând atâtea excursii și drumuri prin Dobrogea, și născându-mă acolo”.

(Sursa foto: sensoarte.ro)

Mai multe texte
Citește și