Revista Tomis

Cel mai important premiu al Galei UNITER a fost decernat Teatrului de Stat Constanța pentru spectacolul „Seaside Stories”

Dintre cele patru nominalizări ale Teatrului de Stat Constanța la Premiile UNITER, două s-au concretizat, între care cel mai important premiu al Galei – Premiul pentru Cel mai bun spectacol. 

Gala Premiilor UNITER, cele mai importante premii din teatrul românesc, a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara ieri, 12 iunie, în regia lui Răzvan Mazilu și scenografia lui Dragoș Buhagiar, cu un concept Golden Age of Hollywood într-un somptuos cadru Art Deco. 

Pentru prima dată în istoria sa, Teatrul de Stat Constanța a fost reprezentat la patru secțiuni: Cel mai bun debut – scenograful Theodor Cristian Niculae, Cea mai bună actriță în rol secundar – Nina Udrescu, Cel mai bun actor în rol secundar – Theodor Șoptelea și Cel mai bun spectacol – Seaside Stories. Gala a fost precedată de Pariul publicului, care s-a desfășurat online și la care Teatrul de Stat Constanța era dat câștigător la toate cele patru secțiuni pentru care a primit nominalizări. 

Primul premiu care a ajuns, prin intermediul spectacolului Seaside Stories, la Teatrul de Stat Constanța a fost Premiul pentru Debut, decernat scenografului Theodor Cristian Niculae. El este la a doua scenografie realizată la Constanța, prima fiind cea a spectacolului „8 TAȚI” regia Irisz Kovacs, în timp ce era încă student. 

„Mulțumesc Teatrului de Stat Constanța, mulțumesc Radu Afrim pentru că am reușit să complotăm împreună să aducem marea pe scenă, mulțumesc minunaților actori și mulțumesc personalului tehnic, fără de care acest spectacol nu ar fi existat și fără de care marea nu ar fi ajuns pe scenă!”, a spus Theo Niculae pe scena Galei UNITER.

Constanța a mai avut un reprezentant printre premianți, căci Premiul UNITER pentru Întreaga Activitate, anunțat cu câteva luni în urmă, a fost decernat scenografei Carmencita Brojboiu, care și-a început cariera la Constanța și a lucrat mulți ani la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Din anul 2021, Carmencita Brojboiu este membru în Consiliul Artistic al Teatrului de Stat Constanța și este, de asemenea, Artist Emerit al Teatrului Constănțean.

Decernarea a început cu o „scrisoare deschisă” pe care, printr-o filmare, regizorul Andrei Șerban i-a transmis-o Carmencitei Brojboiu: „Dragă Cita, eu cred despre tine că tu ești o poetă care se exprimă prin scenografie. Scena e ca o casă de vise. Când faci un decor, tu nu descrii o realitate, nu o explici, ci o evoci. Teatrul bun evocă. (…) Niciodată nu te pui în prim plan. Ești prea modestă. Și totuși, noi, regizorii, avem nevoie de tine. Mă bucur că astă-seară ești recunoscută și ești celebrată. Te felicit!” 

În finalul discursului său de acceptare a premiului, Carmencita Brojboiu s-a referit la teatrele care i-au marcat începutul carierei: „Pentru că este un premiu pentru întreaga activitate, aș vrea să mă gândesc acum la început. Și începutul meu este foarte important și se leagă de Constanța, de Teatrul Dramatic din Constanța, Teatrul de Balet „Oleg Danovski”, Teatrul de Păpuși din Constanța, unde consider că am învățat abc-ul scenografiei, alături de minunați, minunați profesioniști. Vă mulțumesc și vă doresc tuturor inspirație cât cuprinde!”.

Nominalizările Ninei Udrescu și a lui Theodor Șoptelea pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, respectiv Cel mai bun actor în rol secundar au, pentru palmaresul teatrului constănțean și pentru istoria profesională a celor doi actori, o importanță aproape la fel de mare ca premiile. 

Cea mai mare victorie a Teatrului de Stat Constanța, o realizare care situează această instituție în elita teatrului românesc, este Premiul pentru Cel mai bun spectacol, care este decernat mereu ultimul în Gala Premiilor UNITER pentru că este primul în ordinea importanței. La concurență cu două spectacole excepționale, „Oedip rege” în regia lui Declan Donnellan și „Antonin Artaud. Familia Cenci” în regia lui Silviu Purcărete,  „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea și Nicoleta Dabija, regia Radu Afrim a obținut marele premiu. 

Este o performanță fără precedent a teatrului din Constanța. Premiul a fost decernat de unul dintre cei mai prestigioși regizori europeni, Oskaras Korsunovas, din Lituania. 

Au urcat pe scena galei de la Timișoara Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, alături de scenograf și mai mulți actori din distribuția spectacolului. 

După ce i-a încredințat trofeul UNITER actriței Nina Udrescu, Erwin Șimșensohn a spus: „Constanța are un an bun. Farul a ieșit campioană, acum asta… Cita (scenografa Carmencita Brojboiu) a luat premiul pentru întreaga activitate… Radu Afrim, îți mulțumim pentru ce ai făcut la Constanța, ai creat un spectacol extraordinar. Radu e în repetiții, nu a putut ajunge, noi îi mulțumim foarte foarte mult. E un premiu colectiv, este un premiu de spectacol. Iertați-mă, dar trebuie să-i numesc pe cei care stau pe scenă și în spatele acestui spectacol: Theodor Niculae, scenografie; în distribuție, cei de față, încep cu ei: Nina Udrescu, Mihaela Velicu, Liliana Cazan, Laura Iordan, Lana Moscaliuc, Alina Manțu, Anais Agi-Ali, Iulian Enache, Theodor Șoptelea, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Andrei Bibire, Alex Burcă. Din păcate, nu sunt alături de noi, dar sigur ne urmăresc doamna Liliana Ghiță, Mirela Pană, Cristiana Luca, Cătălina Mihai, Remus Archip și Cătălin Bucur. Mara Oprea, asistent de regie, Paula Rusu, asistent scenografie, Andrei Dermengiu, video și regie tehnică la începutul spectacolului, Alexandru Bibere, lumini, Alex Popa și Edi Lupu, sunet, Emil Băncilă și întreaga echipă de mașiniști, Paul Bucur, recuziter, Arina Cocoș, make up, Nina Glință și Aurica Mangu, cabiniere, Tanța Pogonaru, perucherie, Alina Vasiliu, consultant artistic, Otilia Nicoară, noul regizor tehnic, Mihaela Petrescu, directorul economic și întreaga echipă de la administrativ, Viorel Urse, directorul tehnic și întreaga echipă de producție. Felicitări tuturor și mulțumiri întregii echipe a spectacolului Seaside Stories! Mulțumim juriilor – juriul de nominalizări și juriul final – și vreau să mulțumesc echipei UNITER pentru acest extraordinar eveniment și pentru tot ce fac și pentru modul cum sprijină teatrele din întreaga țară! Mulțumesc Consiliului Județean Constanța, tuturor din această instituție care sprijină Teatrul de Stat Constanța! Mulțumesc presei, tuturor jurnaliștilor din Constanța care ne sprijină și sunt alături de noi în activitate. Publicului constănțean – le mulțumesc foarte mult spectatorilor noștri, pentru ei facem ceea ce facem. O mulțumire foarte personală – Elizei, soția mea, și celor două fetițe ale noastre, Linda și Miri, care mă îndură de patru ani să fac naveta Constanța – București! Ada Lupu (directoarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara), la începutul galei, a făcut o reverență celor care au construit și au pus bazele acestui teatru, acestei clădiri. Noi, la Constanța, nu avem o clădire. Noi, întreaga echipă a Teatrului de Stat Constanța facem acum o reverență celor care vor construi, la un moment dat, o clădire de teatru la Constanța.”

Mai multe texte
Citește și