Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Goi pușcă” – după 26 de ani, complet îmbrăcați

Filmul cult din anul 1997, „Full Monty” (Goi pușcă), scris de Simon Beaufoy, regizat de Peter Cattaneo și premiat cu Oscar, are o continuare care va fi lansată în 14 iunie, pe canalul Disney+. Este primul sezon al unui serial cu același titlu, opt episoade care îi au ca protagoniști pe aceiași actori, acum mai în vârstă: Robert Carlyle (Gaz), Mark Addy (Dave), Tom Wilkinson (Gerald), Steve Huison (Lomper), Paul Barber (Calu’), Hugo Speer (Guy). Alături de ei Wim Snape, care interpreta copilul în filmul din 1997, și Lesley Sharp (Jean, soția lui Dave).

Noul serial se întoarce la Sheffield, 26 de ani mai târziu, regăsind aceleași personaje, care trăiesc cam aceleași vieți.

Filmul inițial prezenta șase șomeri din Sheffield care, ajunși la capătul puterilor și, pentru a se redresa, decid să facă împreună un show de striptease pentru toate femeile din oraș. Ei încearcă să-și rezolve astfel diversele probleme:  unul nemaiputând să plătească pensia alimentară și să-și vadă copilul, prietenul său cel mai bun îndepărtându-se de soția lui, căci nu se mai simțea bărbat îndeajuns, altul mințindu-și în fiecare zi soția că pleacă la muncă, pentru a nu-i provoca o decepție, deși era șomer de 6 luni, iar altul fiind în pragul sinuciderii. Pe fundalul organizării show-ului de striptease este arătată sărăcia dintr-un oraș dezindustrializat și lăsat fără resurse economice de politicile promovate în Marea Britanie în vremea Doamnei de fier, Margaret Thatcher.

Evident, cu un sfert de secol mai târziu, perspectiva unui show de striptease ar fi mult mai penibilă pentru personajele înaintate în vârstă, așadar noul Full Monty (complet gol) este Fully Dressed (complet îmbrăcat).

Personajele își păstrează candoarea și sunt implicate în tot felul de întâmplări amuzante, iar sărăcia și nefericirea șomajului sunt înlocuite de austeritatea pe care mai multe guvernări succesive și contextul economic mondial le-au impus. Așa că senzația declinului și degradării este parcă și mai insidioasă și mai sinistră, chiar dacă aparența este aceea de comedie ușoară.

Coautoare a scenariului, alături de Simon Beaufoy, autorul scenariului pentru „Goi pușcă” din 1997, este Alice Nutter, iar cei doi regizori sunt Andrew Chaplin și Catherine Morshead.

CITEȘTE ȘI

„A douăsprezecea noapte” în regia lui Andrei Șerban iese la public cu cinci reprezentații la final de februarie

Spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare în regia lui Andrei Șerban are prima reprezentație, o avanpremieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (TSC). Toate cele opt reprezentații programate de Teatrul de Stat Constanța în februarie și martie sunt sold out.

Echipa de creație a spectacolului este alcătuită din Daniela Dima,

Citește mai mult »

De vorbă cu artistul Alexandru Rădvan

Muzeul de Artă Constanța organizează duminică, 25 Februarie, de la ora 14:00, o întâlnire cu artistul Alexandru Rădvan, creatorul expoziției Piele pe piele, aflată la parterul muzeului. Expoziția, care a fost vernisată în 10 ianuarie, se prelungește și va putea fi văzută până în 10 martie. 

Alexandru Rădvan are un impresionant palmares expozițional, în țară și în străinătate,

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: