Revista Tomis

FESTIVALUL FABRICA DE SENS – Eveniment organizat de MARe/Muzeul de Artă Recentă la ARCUB, Muzeul de Artă Constanța și Goethe-Institut București

Muzeul de Artă Constanța își continuă implicarea în programe culturale neconvenționale, alături de instituții de cultură din capitală, având ca obiective inițierea tinerilor în artă și implicarea unui public cât mai larg în evenimente artistice complexe.

Fabrica de Sens, festival organizat de MARe/Muzeul de Artă Recentă, este un program educațional de o complexitate unică în mediul muzeal românesc și se desfășoară în trei spații:  ARCUB,  Muzeul de Artă Constanța, MARe și Goethe Institut București.

Programul educațional, conceput pe mai multe paliere, diverse și totodată coerente, vizează racordarea participanților – copii, adolescenți, adulți, profesioniști ai artei – la cele mai reprezentative experiențe ale prezentului.

Fabrica de Sens urmărește apropierea de artă și asimilarea ei atât la un nivel practic, ce vizează îndemânarea artistică și deprinderea tehnicilor (de pictură, sculptură, foto și video), dar și la nivel teoretic, de înțelegere a imaginii și a sensurilor ei.

Întregul program este legat de experiența directă a participanților cu spațiile, colecțiile și expozițiile muzeelor.

Festivalul a început în  2 iunie, la ARCUB, cu vernisajul expozițiilor Arhifoto (instructor Rareș Toma) și Pictoria & Sculptoria (instructoare Regina Ionescu), a continuat în 3 iunie, la MARe, cu proiecția video Artistul @CineMARe, coordonator Ștefan Constantinescu și cu spectacolul Poezia visului, de Miriam Răducanu, un one man show cu Lari Georgescu.

Astăzi, 7 iunie, la ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanța va avea loc vernisajul expoziției Cum se cade @Ferma de artă, cu Michele Bressan (fotografie), Ștefan Constantinescu (pictură), Regina Ionescu (sound art), Sebastian Moldovan (artă video & instalații) și Andreea Novac (dans & coregrafie).

Ferma de artă este o rezidență artistică de creație interdisciplinară, parte a programului educațional multianual Fabrica de Sens. Rezidența s-a desfășurat la Liteni, Suceava, în spațiul de lucru al soților Victoria și Marian Zidaru, cu sprijinul Asociației Culturale „Ferma de Artă”, în perioada 8 – 21 iulie 2022. Rezidența s-a finalizat cu expoziția „Cum se cade”, care a inclus lucrările realizate pe parcursul celor două săptămâni de colaborare sub îndrumarea artiștilor Marian și Victoria Zidaru, într-un mediu de hibridizare reciprocă dintre arta tradițională și cea contemporană.

Expoziția a avut prima prezentare în perioada 22 iulie – 4 august 2022, în spațiul neconvențional „La Triunghi” de la Liteni și va putea fi văzută în Muzeul de Artă Constanța între 7 și 18 iunie a.c.

„Atunci când interschimbul de informație se produce intenționat și canalizat, rezultatele pot fi constructive, semnificative, uneori subtile, de multe ori surprinzătoare”, spune curatorul programului, Antonia Iordache. 

Programul continuă mâine, 8 iunie, la ora 19:00, în grădina MARe, unde este programată conferința Proceduri actuale în lumea artei, iar în 10 iunie, la ora 17:00, la Goethe Institut București, va avea loc vernisajul expoziției MARe de Mic.

Tot la MARe, în 11 iunie, sunt programate două performance-uri: la ora 12:00, Muzeul sculpturilor vii, iar la ora 13:00, Imagini Sonore.

În 15 iunie, la ora 19.00, la MARe, Poetry & Sound Performance, cu Răzvan Țupa, Bogdana Dima și Andrei Raicu.

Festivalul Fabrica de sens este coordonat de Antonia Iordache și Cristian Vechiu.

Mai multe texte
Citește și