Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Diplomat marcant al României – omagiat printr-o expoziție in memoriam la Muzeul de Artă Constanța

Mâine, 26 mai, de la ora 16:00, Muzeul de Artă Constanța deschide expoziția In memoriam Vasile Stoica (1889 –1959) – diplomat român”, curatoriată de prof. univ. Ioan Opriș. 

Diplomatul Vasile Stoica a fost cel care a redactat „Proclamațiile către Țară și Armată” lansate de regele Ferdinand I cu prilejul intrării României în Primul Război Mondial, în august 1916, război în care s-a remarcat prin participarea sa ca voluntar.

În anul 1917 a făcut parte din delegația trimisă în SUA, pentru prezentarea în fața opiniei publice americane a motivelor pentru care România a intrat în războiul mondial.

Diplomat, dar și publicist și analist politic, Vasile Stoica a fost colaborator al cotidienelor americane The New York TimesThe Washington PostThe New York Herald TribuneThe New RepublicThe Literary Digestși a cooperat cu membrii emigrației române din SUA pentru cauza națională.

Începând cu 16 iulie 1921 a făcut parte din Ministerul Afacerilor Străine din București, unde a devenit, în perioada 1930–1936, ministru plenipotențiar la Tirana și Sofia. În perioada 1937–1939 a fost ambasador în Țările Baltice, iar în perioada 1939–1945 a fost secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. În anul 1946, dr. Petru Groza l-a trimis pe diplomatul Vasile Stoica la Conferința de Pace de la Paris, pentru a susține cauza României ca țară cobeligerantă.

La instaurarea regimului comunist în România, Vasile Stoica a refuzat să se înscrie în Partidul Muncitoresc Român, motiv pentru care a fost trimis în detenție pentru o perioadă de șapte ani (1948 – 1954). În anul 1957 a fost din nou arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. Doi ani mai târziu, marele diplomat român Vasile Stoica se stingea din viață în închisoarea de la Jilava.

Expoziția face parte dintr-un proiect inițiat de Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” și Asociația Ștefadina din București. Proiectul a debutat în anul 2019, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea lui Vasile Stoica. Evenimentul de la Constanța se desfășoară în cadrul Sesiunii Internaționale de Comunicări Cultural-Științifice, cu tema Realism și alegorie în creația artistică”, ce se va desfășura în 26 și 27 mai, la Muzeul de Artă.

Documentaţia privind expoziția biografică itinerantă provine de la Arhivele Naţionale, Arhiva Diplomatică, Arhiva Militară, Biblioteca orăşenească şi Muzeul „Gheorghe Lazăr” din Avrig, precum și de la Lia Maria Stoica-Vasilescu, Ioan Opriş, Maria Grancea și Martin Rill. Obiectele prezentate în expoziție aparţin colecţiei Stoica-Vasilescu.

Expoziția va fi deschisă până la data de 24 iunie 2023.

CITEȘTE ȘI

Trupa constănțeană de teatru de adolescenți AICI – eveniment aniversar la 10 ani de la înființare

Trupa de teatru de adolescenți AICI, coordonată de actorul Tiberiu Roșu, împlinește zece ani de la înființare și organizează, cu acest prilej, un eveniment aniversar. 

Vineri, 29 septembrie, de la ora 19, în sala Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, este programat spectacolul „REM” după Mircea Cărtărescu, iar a doua zi, sâmbătă, 30 septembrie, de la aceeași oră

Citește mai mult »

Actori ai Teatrului de Stat Constanța la avanpremiera specială a filmului românesc „Libertate”

Duminică, 24 septembrie, echipa filmului românesc „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), aflată într-un turneu de promovare prin țară, ajunge la Constanța pentru o proiecție specială care va avea loc la Cinema City (Constanța City Park), de la ora 20:30.

Spectatorii vor avea ocazia să îi întâlnească pe regizorul Tudor Giurgiu, pe actorul Ștefan Iancu, dar și pe actorii Nicodim Ungureanu, Florentin

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: