Mai rar vizitat de constănțeni, Muzeul de sculptură „Ion Jalea” se află chiar pe faleza de la Cazino, în imediata apropiere a Catedralei Sfinții Petru și Pavel. Mâine, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, 18 Mai, la ora 19:00, este programat aici vernisajul expoziției personale a artistului Ovidiu Felipov, intitulată „Artă la metru 3 6 9”.
„Pentru Constanța am pregătit 60 de metri de lucrare sau de lucrări, cum doriţi, şi fiecare dintre participanţi va primi o lucrare, alături de un set de instrucţiuni cu ajutorul cărora să decripteze un mesaj. Practic, performingul se prelungeşte, din cadrul oficial al evenimentului, în spaţiul intim al fiecăruia dintre participanţi, care va prelua încărcătura de gând şi conexiuni şi, poate, va ajunge la revelaţii”, a declarat artistul.
Practic, Ovidiu Felipov organizează un performing de serigrafie[i], în cadrul căruia publicul primește un rol important, devenind „păstrător al operei de artă şi construindu-şi propria poveste”. Pe parcursul celor două ore, performingul va fi acompaniat sonor de muzicianul și compozitorul Adrian Mihai Hasna Preda, asistent universitar.
Titlul expoziției cuprinde cifrele 3, 6 și 9, care au o semnificație aparte în numerologie. „Dacă ai cunoaște măreția numerelor 3, 6 și 9, ai avea o cheie a universului” – este un citat atribuit lui Nikola Tesla, inventator de origine sârbă, devenit unul dintre cei mai mari ingineri electricieni ai Statelor Unite al Americii, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Artistul Ovidiu Felipov își invită publicul la documentare în privința semnificației acestor trei cifre: „Este una dintre cele mai frumoase poveşti ale omenirii, aflate la intersecţia dintre numerologie, artă plastică, geometrie sacră, fizică, mistică şi semiologie. Cine doreşte să afle mai multe se poate documenta şi m-aş bucura dacă iniţiativa mea reuşeşte să pună în legătură frumuseţea care constă în detaliile şi simbolurile artei şi curiozitatea interioară a publicului care, de această dată, va participa activ la eveniment”.
„Artă la metru 3 6 9” continuă şi dezvoltă seria de expoziţii începută de Ovidiu Felipov în 2019, cu „Artă la metru… antic”.
Ovidiu Felipov (n. 27.10.1982, Tulcea) are o experiență de peste 25 ani în domeniul artelor plastice – pictură, design, grafică, gravură, artă decorativă, instalație-obiect etc. A absolvit la Universitatea „Ovidius” din Constanța (licență, masterat și doctorat), iar în prezent este conferențiar universitar și coordonatorul specializării Pedagogia Artelor Plastice și Decorative a Universității „Ovidius”. Palmaresul său cuprinde o serie de expoziții personale și de grup naționale și internaționale. A obținut mai multe recunoașteri printre care Premiul III la Bienala Internațională de Arte Grafice „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu 2022 (eveniment cu 40 țări participante).
[i] Serigrafia este un procedeu de imprimare pe suprafețe netede, care constă în aplicarea pe materialul pe care se imprimă a unui strat de cerneală printr-un șablon cu decupări acoperite cu o sită fină. Imaginea realizată prin imprimarea serigrafică este formată dintr-un număr de puncte care este dat de numărul de ochiuri al sitei.