Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Expoziția de fotografie „Praguri” a artistei Iris Maria Tușa, la muzeul „Ion Jalea”

„Privim lumea o dată, în copilărie. Restul este amintire.”

– Louise Elisabeth Glück

Avem plăcerea să vă invităm la vernisajul expoziției de fotografie „Praguri” a artistei Iris Maria Tușa. Vernisajul va avea loc joi, 28 martie, începând cu ora 15:00 la Muzeul „Ion Jalea”. 

Expoziția este curatoriată de Lelia Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța, artist visual și conferențiar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, Ioana Predescu, șef de secție la Muzeul de Artă din Constanța și Anca Coller, artist vizual și lector în cadrul Departamentului de Grafică al UNARTE. Evenimentul este organizat în colaborare cu Rețeaua Universităților de la Marea Neagră.

Expoziția „Praguri” este un portret vizual care explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei – ale Dobrogei și va cuprinde fotografii expuse pentru prima dată. 

Pentru Iris Maria Tușa, rădăcinile din zona Dobrogei sunt importante, reprezentând o legătură și o cheie a interesului. Ca mulți alții, familia artistului a emigrat din Constantinopol în Dobrogea în primul deceniu al secolului al XIX-lea.

Deși vechiul mediu cultural și multietnic al acestor sate a fost degradat de deceniile de comunism și derivații socio-economice, ele încă vorbesc autoarei, având puterea de a declanșa emoții și amintiri intense.

„Praguri” își propune să reconstituie perspective care explorează elemente din amintirile legate de copilărie ale autoarei, fiecare perspectivă reprezentând un prag: de la exterior la interiorul caselor, de la singurătatea și austeritatea mediului înconjurător la însuflețirea lui de jocurile captivante ale copiilor, de la simple imagini care evocă satele într-un mod obiectiv, la cele mai personale și intime amintiri.

Iris Maria Tușa este în prezent masterand în fotografie la Universitatea „Falmouth” din Marea Britanie, având ca profesor îndrumător pentru proiectul „Praguri” pe Wendy McMurdo, specializată în fotografie și digital media, desemnată câștigătoare a premiului „Hundred Heroines”, premiu creat de Royal Photographic Society.

Expoziția „Praguri” este deschisă publicului iubitor de artă în perioada 28 martie – 14 aprilie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00–17.00.

CITEȘTE ȘI

GABRIELA PANȚU

GABRIELA PANȚU și-a cumpărat primul aparat foto digital în anul 2016, iar în anul 2017 a absolvit cursul de fotografie al profesorului Radu Grozescu. Gabriela abordează, ]n special,  fotografia de portret și nudul artistic, fotografia de stradă și fotografia de arhitectură. Lucrările Gabrielei Panțu au fost expuse la Mia Photo Fair, Milano (2019); Bucharest Photofest (2020); The Photohouse,  Israel (2021);

Citește mai mult »

Camelia Iuliana RADU

te pot ajunge doar cu gândul uneori visez cum ajungîn iarba de sub etajul camerei taleși arunc pietricele în geam sper ca sunetul repetat să te trezeascăsă mormăi ceva să deschizi fereastramăcar în visul meu pe sub betonul rece al blocului tăuaș zâmbimi s-ar vedea strungăreațami-ar fi teamă că vei închide fereastrasă nu intre țânțarii mai încerc o datăși încă

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: