Revista Tomis

Pentru al 48-lea an consecutiv, la Constanța se celebrează muzica și dansul 

La Constanța, pentru al 48-lea an consecutiv, începând din 1975, se organizează un festival ce celebrează muzica și dansul, care de-a lungul anilor a avut mai multe titulaturi, concentrându-se însă în jurul celor două arte patronate de muzele Eutherpe și Terpsichore. 

Anul acesta, Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, numit astfel din 2007, se desfășoară în perioada 4 noiembrie-11 decembrie, evenimentele, 17 la număr, fiind concentrate pe parcursul a 14 zile. 

Festivalul a debutat cu celebra lucrare vocal-simfonică a lui Carl Orff, „Carmina Burana“, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea și se va încheia cu cea de-a doua reprezentație a premierei „Culegătorii de perle“, de George Bizet.

Ca o noutate a acestei ediții, o zi le-a fost dedicată instituțiilor de spectacol constănțene. Astfel, pe 5 noiembrie, pe scena Teatrului „Oleg Danovski” au fost prezentate un spectacol al Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, „Degețica” (regia Toma Hogea, muzica Tibi Cari), un concert oferit de ansamblul folcloric „Brâulețul“ (dirijor Cristian Obrejan) și un recital extraordinar susținut de Mirela Pană, actriță a Teatrului de Stat Constanța, acompaniată la pian de George Călin. 

Un loc important i-a fost dedicat operei, în programul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului regăsindu-se șapte creații ale genului, purtând semnătura compozitorilor: Pietro Mascagni – „Cavalleria rusticana”, Ruggiero Leoncavallo – „Paiațe” (19 noiembrie), Giuseppe Verdi – „Bal mascat” (20 noiembrie), Wolfgang Amadeus Mozart – „Don Giovanni” (27 noiembrie), Giacomo Puccini – „Tosca“ (4 decembrie) și Georges Bizet – „Pescuitorii de perle” (10 și 11 decembrie). 

Compozitorul Gioachino Rossini a fost și el reprezentat în cadrul festivalului, nu printr-o operă, ci printr-o seară de gală (25 noiembrie), menită a marca 230 de ani de la nașterea sa. 

Dansul a fost reprezentat în cadrul festivalului de baletul „Giselle”, după coregrafia clasică de Jean Coralli, Jules Perrot și Marius Petipa (6 noiembrie) și poemul vocal-coregrafic „L’heur d’or de Paris” (13 noiembrie).

Sub genericul „Să iubim muzica”, în foaierul teatrului au avut loc două seri camerale, fiecare aducând în fața melomanilor câte un cuplu de artiști: violonista Ioana Crudu și violistul Simion Crudu (9 noiembrie) și pianista Natalia Gribinic și soțul său, cornistul Nicolae Gribinic (16 noiembrie). 

Programul lunii decembrie

În prima decadă a lunii decembrie, Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, ediția 2022, continuă în sala Teatrului „Oleg Danovski”, cu ultimele patru evenimente. 

Ziua Națională a României va fi marcată, joi, 1 decembrie, de la ora 18.30, prin recitalul „Romanța, regina inimilor”, susținut de artiștii: Alina Mavrodin Vasiliu, Cristina Munteanu – harpă, Nicoleta Ardelean, Ioan Ardelean, Daniela Vlădescu, Mihaela Ionescu, Gabriela Dobre, Daniel Pop, Ionuț Boancheș și Iulian Bratu, acompaniați la pian de maestrul Lucian Vlădescu. 

Pe 4 decembrie, de la ora 18.30, iubitorii muzicii sunt invitați să urmărească celebra operă a lui Puccini al cărei nume este legat de faimoasa soprană Hariclea Darclée, „Tosca“, românca fiind care a interpretat-o pentru prima dată pe Floria Tosca. În rolul principal, publicul o va putea aplauda pe soprana Nicoleta Ardelean, pictorul Mario Cavaradossi va fi tenorul Răzvan Săraru, iar bas-baritonul bucureștean Cătălin Țoropoc îl va interpreta pe venalul Scarpia. Din distribuție mai fac parte: Cristian Caragea și Constantin Acsinte. Conducerea muzicală a spectacolului va fi asigurată de dirijorul Matei Pop din Cluj. Regia este realizată de Gheorghe Bărbulescu, iar scenografia e creația lui Șerban Jianu.

Spectacolul care va încheia Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, „Pescuitorii de perle”, de Bizet, are o dublă distribuție, motiv pentru care publicului i s-au pregătit două reprezentații, prima fiind programată sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 18.30, iar a doua, duminică, în încheierea amplului eveniment. 

Regia și decorurile noii opere, care îmbogățește repertoriul Teatrului „Oleg Danovski”, sunt semnate de Ștefan Munteanu, costumele sunt create de Daniela Vlădescu, iar coregrafia e realizată de Horațiu Cherecheș. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Tiberiu Oprea.

Din distribuția spectacolului fac parte: Laura Eftimie/ Veronica Răceală, Mădălin Băldău/ Marius Turtoi, Cristian Caragea/ Marius Eftimie și Daniel Pascariu din București.

Mai multe texte
Citește și