Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Constanța, inclusă în programul Festivalului Internațional „Meridian”

Festivalul Internațional „Meridian“, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, aflat la cea de-a XVII-a ediție, a adus creația muzicală contemporană și la Constanța, grație recitalului extraordinar „NautiCALL: De Rerum Elementis Naturae”, susținut de pianista Andreea Bratu. 

În acest fel, Constanța s-a alăturat altor centre muzicale din țară care au celebrat muzica nouă, în perioada 6-13 noiembrie: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Pitești și Iași. 

Recitalul „NautiCALL: De Rerum Elementis Naturae”, circumscris temei festivalului, „Atlas”, a avut loc pe 11 noiembrie, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.

Pe lângă piese muzicale de Dinu Lipatti, Luciano Berio, Luchian Alexandru Ionescu, Carmen Cârneci, Andrè Jolivet, Witold Lutoslawski și Toshio Hosokawa, în program au fost incluse și trei lucrări în audiție absolută. Două dintre acestea aparțin unor compozitori constănțeni: Adrian Mihai Hasna-Preda – „Brise de Mer” și Daniela Cojocaru – „Fasti”. Cea de-a treia, „Carillon su Andreea Bratu”, a fost compusă special pentru pianista din Constanța de către Marcello Abbado (1926-2020), fratele dirijorului Claudio Abbado. 

Introducerea în programul muzical, sub forma unui expozeu muzicologic, a fost făcută de conf. univ. dr. Ruxandra Mirea de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, iar prezentarea evenimentului a fost realizată de Roxana Cioacă.

Festivalul International „Meridian” este organizat anual din 2005 de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) prin Secțiunea Națională Română a International Society for Contemporary Music (ISCM), fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român. 

Recitalul de la Constanța, inclus în cadrul ediției 2022, a fost organizat cu sprijinul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. De altfel, vestimentația de scenă a pianistei a fost realizată de clasa de design vestimentar a Centrului „Teodor T. Burada”, coordonată de prof. Lucia Niculescu.

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: