Festivalul Internațional „Meridian“, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, aflat la cea de-a XVII-a ediție, a adus creația muzicală contemporană și la Constanța, grație recitalului extraordinar „NautiCALL: De Rerum Elementis Naturae”, susținut de pianista Andreea Bratu.
În acest fel, Constanța s-a alăturat altor centre muzicale din țară care au celebrat muzica nouă, în perioada 6-13 noiembrie: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Pitești și Iași.
Recitalul „NautiCALL: De Rerum Elementis Naturae”, circumscris temei festivalului, „Atlas”, a avut loc pe 11 noiembrie, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
Pe lângă piese muzicale de Dinu Lipatti, Luciano Berio, Luchian Alexandru Ionescu, Carmen Cârneci, Andrè Jolivet, Witold Lutoslawski și Toshio Hosokawa, în program au fost incluse și trei lucrări în audiție absolută. Două dintre acestea aparțin unor compozitori constănțeni: Adrian Mihai Hasna-Preda – „Brise de Mer” și Daniela Cojocaru – „Fasti”. Cea de-a treia, „Carillon su Andreea Bratu”, a fost compusă special pentru pianista din Constanța de către Marcello Abbado (1926-2020), fratele dirijorului Claudio Abbado.
Introducerea în programul muzical, sub forma unui expozeu muzicologic, a fost făcută de conf. univ. dr. Ruxandra Mirea de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, iar prezentarea evenimentului a fost realizată de Roxana Cioacă.
Festivalul International „Meridian” este organizat anual din 2005 de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) prin Secțiunea Națională Română a International Society for Contemporary Music (ISCM), fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român.
Recitalul de la Constanța, inclus în cadrul ediției 2022, a fost organizat cu sprijinul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. De altfel, vestimentația de scenă a pianistei a fost realizată de clasa de design vestimentar a Centrului „Teodor T. Burada”, coordonată de prof. Lucia Niculescu.