În octombrie, mai precis pe 19-20, la restaurantul La Liman din Tulcea va avea loc o nouă ediție a Festivalului Vinuri și Bucate Dobrogene, a cărui prim episod a avut loc anii trecuți la Constanța.
Organizatorii, printre care cu bucurie mă număr, pun la cale o ediție regională a Congresului de Gastronomie și Vin, un concurs regional de vinuri, dar și competiții gastronomice de produse și preparate locale jurizate de degustători autorizați cât și un târg cu vânzare dedicat industriei de profil. Deși Dobrogea este favorizată de un specific culinar ușor identificabil, de o geografie avantajoasă și de incomensurabila plusvaloare a multietnicității, pare că duce lipsă de dezbateri și puneri în context, dar mai ales de o strategie aplicabilă în extrasezon, ba chiar și în sezon, mai ales că statisticile recente nu sunt încurajante.
Nu avem pretenția de a veni cu soluții (deși cred că o putem face în unele cazuri, mai ales că speakerii de la Congres sunt aleși pe sprânceană), dar credem în puterea dezbaterii și a schimbului de know-how. Mai mult, considerăm că produsul dobrogean încă nu are parte de alonja de marketing pe care o merită.
Un concurs dedicat zacuștii de pește sau brânzeturilor locale ajută enorm la creșterea vizibilității pe plan național. La vinuri nici nu insist pentru că cei din industrie știu deja avantajele unor astfel de competiții și a unor confirmări valorice externe.
Profit de ocazie să invit la eveniment pe oricine este interesat de o astfel de desfășurare de forțe în interesul gastro-turistic & more al zonei, fie că sunt persoane fizice curioase să descopere și alte produse locale sau să asiste la discuții, fie că sunteți potențiali expozanți sau parteneri ai evenimentului, fie că reprezentați diferite instituții cu interes direct sau indirect în acest context. Îmi puteți scrie la cosmin.dragomir@gastroart.ro
Astfel de evenimente sunt prilejuri perfecte de promovare, dar și de fixare a unor atuuri în mentalul colectiv cu efecte pe termen scurt și mediu.