De fiecare dată când ajung într-un oraș vizitez piețele centrale sau de cartier, și în special cele dedicate peștilor. Am fost în exoticele piețe din Amman sau Marrakech, în cele balcanice din Skopje, Sarajevo sau Belgrad, în cele meditareneene din Salonic, Catania sau Barcelona, dar și în cele nordice din Copenhaga sau Hamburg.
Cu doar 48 de ore înainte să scriu acest text am vizitat Altonaer Fischmarkt din nord-vestul Germaniei și sunt încă sub influența la cald a acestei experiențe. În acest caz vorbesc despre o reconversie parțială a fostei hale de licitații a pescarilor, transformată, timp de 5 ore pe săptămână – duminica dimineață, într-unul dintre cele mai cool locuri vizitate de mine: un spațiu dedicat mâncărurilor pe bază de pește, dar și altora tradiționale zonei – cârnați de exemplu, cu concerte live și bere rece unde cheflii rămași în oraș încă de sâmbătă noapte se dreg, turiștii dau buluc, iar localnicii profită de prețuri bune la tot felul de produse. Pe lângă hală, găsim rulote cu pește proaspăt, pește afumat, street food, dar și tiruri din care se licitează flori olandeze, pungi imense cu legume și fructe locale sau exotice, dulciuri sau tarabe cu îmbrăcăminte. Doi ghizi, cel de pe una din bărcile care fac turul orașului și al Elbei și cel de pe autobuzul turistic ne-au atenționat că aici putem să răscumpărăm ce am pierdut aseară în cluburi sau să luăm un Rolex „original” cu 5 euro. Experiența de aici rămâne memorabilă și pentru Cosmin-turistul cât și pentru Cosmin-gurmandul.
Piața de pește este unul dintre cele mai comune, dar și atractive locuri de vizitat într-un oraș cu ieșire la ocean, mare sau fluviu. Din Calafat la Tulcea, de la Mangalia la Constanța nimeni nu a reușit să creeze din aproape nimic (locuri dedicate vânzării peștelui care există de sute de ani) un puct de interes. Câteva inițiative private au dovedit că cherhanaua nu e un termen vetust (așa cum pare, la București, zahanaua) și că poți aduci turiști doar pentru mâncare și în extrasezon. Doar cazinoul (despre care am destule de comentat) și marea înghețată nu sunt de ajuns. O piață de pește ar aduce turiști interesați de gastronomie.
 
								 
													 
								 
								 
								 
								
