La finalul lui noiembrie, după aprinderea luminițelor din târgul de Crăciun, Craiova a devenit și capitală gastronomică est-europeană. Mai precis, 11 restaurante din urbe au “adoptat” câte o țară și ne propun meniuri tematice cu preparate tradiționale din estul Europei.
Este un proiect care merită urmărit și clonat. Dar, în afară de industria HoReCa aliată în acest demers, aplauzele ar trebui să se ducă spre Liceul de Industrie Alimentară care împreună cu WeAreRomania – you are welcome! au inițiat și coordonat acest proiect.
Ofertele țărilor promovate în proiect au fost completate copios de produsele oltenești create de elevii Liceului de Industrie Alimentară care au interpretat și reinterpretat tradiții culinare din zonă într-un mod pe cât de creativ pe atât de apreciat de către vizitatori – care în majoritate s-au declarat surprinși extrem de plăcut de energia și de realizările tinerilor învățăcei.
Surpriza cea mai frumoasă aparține liceenilor și profesorilor care, la standul de la târgul ocazionat de inaugurare, au pregătit, expus și propus spre degustare un meniu oltenesc tradițional și inovativ. De departe, produsul care a stârnit cea mai mare curiozitate a fost desertul “Macarons de Dăbuleni”, dar și diversele preparate pe bază de praz (“Pachețele de praz”, “Praz cu măsline”, “Tarte cu praz, morcov și telemea”, “Brioșe cu praz, măsline și cașcaval”, “Praz umplut” șamd) sau mâncărica de gutui cu fulgi de trandafir ori ceapa coaptă “a la bunica”.
Ei bine, în jurul acestui Macarons de Dăbuleni se poate construi un brand gastronomic regional. Este modern, în vogă, pe placul majorității și are elementul local: aroma de pepene. Se poate și în variantă sărată cu aromă de praz, iar dacă Alina Muntele a creat tortul cu țuică, de ce să nu găsim o soluție și pentru zaibăr.
Dacă te uiți pe diferite hărți gastronomice (rutele culinare din România Atractivă, harta Punctelor de Gastronomie Locală sau a producătorilor locali autorizați) poți observa că prin Oltenia cam bate vântul. Cred că astfel de evenimente pot resuscita regiuni și impulsiona o industrie de care cu toții avem nevoie.
Rubrică susținută de
