Revista Tomis

Povești mai puțin știute despre britanicii care au trăit la Constanța

Facebook
Twitter
WhatsApp

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a pregătit de Ziua Dobrogei o expoziție inedită care aduce în prim-plan viața britanicilor care au trăit odinioară la Kustendjie. 

Este vorba despre specialiștii din Regatul Unit – ingineri, muncitori, medici – care s-au stabilit aici cu familiile după ce consorțiul britanic Danube & Black Sea Railway and Kustendie Harbour Limited (DBSR) a obținut de la Imperiul Otoman concesiunea construirii căii ferate care lega Constanța de Cernavodă, precum și pe cea a portului Kustendjie. Toate acestea se întâmplau pe vremea când Constanța se numea Kustendjie și nu era decât o mică și sărăcăcioasă așezare de la Marea Neagră, parte a Imperiului Otoman.

Expoziția foto-documentară „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut”/ „The British Community of Kustendjie (1857-1882) – Portraits from the Past”, curatoriată de dr. Cristian Cealera și dr. Petre Colțeanu, se va deschide chiar de Ziua Dobrogei, marți, 14 noiembrie, de la ora 12.00, în sala „Vasile Canarache”, situată la parterul muzeului. 

Organizatorii și-a propus să surprindă detalii ale traiului cotidian și să recreeze portretele unor membri ai comunității britanice care „au trăit, s-au născut, au muncit sau chiar au murit la Kustendjie”, între anii 1857-1882, prin intermediul a numeroase mărturii – fotografii de epocă, documente ale arhivelor britanice, jurnale personale ale unor rezidenți, imagini și acte. O parte dintre aceste mărturii foto-documentare au puse la dispoziția curatorilor de către moștenitori ai celor care „s-au stabilit aici împreună cu familiile lor, locuind în case trainice din piatră, ridicate pe coasta dinspre portul orașului”. 

Această comunitate s-a închegat la scurt timp după semnarea celor două concesiuni și a locuit la Kustendjie până în anul 1882, când statul român a răscumpărat de la DBSR, proprietățile și activele mobile.

Existența comunității britanice la Kustendjie a contribuit mult la dezvoltarea urbei, care dintr-o mică așezare de păstori musulmani a devenit, într-un timp scurt, un oraș modern, cu peste 5000 de locuitori de diverse etnii, și cu o intensă viață economică. Perioada 1857-1882 poate fi considerată o primă etapă din istoria modernă a orașului Constanța, premergătoare instaurării administrației românești în Dobrogea, de la 14 noiembrie 1878.

Prezenta expoziție, rod al unei munci de documentare de aproape cinci ani, pune accent pe povestea membrilor comunității din Regatul Unit și mai puțin pe aspectele tehnice ale activităților derulate de către DBSR. Interesul specialiștilor a fost acela de a surprinde detalii ale traiului cotidian și de a recrea portretele oamenilor care au trăit, s-au născut, au muncit sau chiar au murit la Kustendjie, în perioada de referință.

Dr. William Henry Cullen, frații ingineri Barkley, Edith Perkins, William Philip Price, Sir Samuel White Baker, lady Florence von Sasz Baker, reverend Julius Kessler, Frank Fremoult Sankey, Sir John Elijah Blunt și lady Blunt, George Stoker, dr. Harry Leach, Edward Harris al III-lea și dr. Abraham Irwin Bolton sunt doar câteva dintre personajele prezentate în cadrul acestei expoziții.

Dincolo de prezentarea fiecăruia, aflăm și povestea familiilor lor, a femeilor și mai ales, a copiilor britanici care s-au născut și au copilărit la Kustendjie.

Care era viața de zi cu zi a comunității, care au fost problemele cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, acestea sunt doar o parte din întrebările la care încercăm a găsi răspunsuri. De asemenea, sunt evidențiate și contribuțiile deosebite ale rezidenților britanici în promovarea și conservarea impresionantului patrimoniu arheologic al orașului Constanța, anticul Tomis”, menționează organizatorii. 

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: