Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Profesorul Ibram Nuredin aduce, din nou, în prim-plan „Spiritualitatea tătară”

Profesorul universitar dr. Ibram Nuredin revine în atenția publicului cu un nou volum din seria „Spiritualitate tătară”. Lansarea acestuia este programată vineri, 10 noiembrie, de la ora 15.00, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Evenimentul editorial este înscris în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei, pentru că, așa cum menționează dr. Lavinia Dumitrașcu, cercetător științific la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, „de-a lungul istoriei, români, turci, tătari, greci, lipoveni, ruși, armeni, evrei am trăit în bună înțelegere și fiecare, pe măsura posibilităților lui, a contribuit să-i fie bine acestui pământ dobrogean binecuvântat”. 

De altfel, volumul va fi prezentat de dr. Lavinia Dumitrașcu, precum și de redactorul-șef al revistei „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu. 

Cel de-al cincilea volum din seria „Spiritualitate tătară” este dedicat bucătăriei tradiționale tătare și apare, ca și celelalte patru, sub egida Asociației de Cultură Tătară „Barsın Bırsın”/ „Exiști. Ești unic“.

Primul volum din seria „Spiritualitate tătară“/ „Romanya Tatarlarinda Maneviyat“ a fost conceput sub forma unui „dicționar de religie islamică conturat prin proverbe și expresii din limba tătarilor din România“ fiind lansat în septembrie 2020.

Cel de-al doilea volum aduce în prim-plan tradiții laice și religioase, dar și limba tătară – menționată în Atlasul Lingvistic UNESCO al Limbilor în Pericol – așa cum este reflectată aceasta de către creatorii de versuri.

Al treilea volum surprinde momente importante de pe axa vieții, precum nunta și înmormântarea, partea a doua reunind peste 350 de ghicitori/ cimilituri, „flori alese ale gândului, produs al sensibilității, al emoției și intuiției, al inteligenței și, în genere al înțelepciunii populare a tătarilor“.

Tomul al patrulea i-a fost dedicat lui Numan Celebi Cihan, personalitate a istoriei și culturii tătare crimeene, fondator al Republicii Populare Democrate Crimeea, poet, ziarist și autor al versurilor imnului național crimeean. De asemenea, în filele sale au mai fost incluse studiul „Calul, valoare a existenței și spiritualității tătare”, cu trimitere la înțelepciunea tătară despre cal și căruță în expresii, locuțiuni și proverbe, spicuiri din lirica tătară, traduceri realizate de prof. univ. dr. Ibram Nuredin din poezia lui Mihai Eminescu, alături de texte istorico-documentare despre tătari.

CITEȘTE ȘI

Filmul „Horia”, proiecție specială la Constanța  

Lungmetrajul de debut al regizoarei Ana-Maria Comănescu, „Horia”, va fi proiectat la Constanța, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în prezența echipei. La proiecția de la Constanța, programată duminică, de la ora 17.00,  vor participa actorii Vladimir Țeca și Angelina Pavel, împreună cu regizoarea Ana-Maria Comănescu. La finalul filmului, cei trei vor putea răspunde curiozității celor aflați în

Citește mai mult »

Un poem vocal-coregrafic  și o capodoperă verdiană, în weekend, la Teatrul „Oleg Danovski”

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” deschide weekend-ul cultural sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 19.00, cu poemul vocal-coregrafic „L’heure d’Or de Paris”.  Spectacolul, cu muzică din creația marilor clasici şi chansonete, îi va aduce în fața publicului pe soprana Daniela Vlădescu și baritonul Marius Eftimie și pe colegii lor care vor asigura partea coregrafică a poemului: Cătălina

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: