Revista Tomis

revistă de cultură

Rețete cu indicație geografică costieră 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Apelez de multe ori la una dintre cele mai interesante cărți de rețete apărute în comunism, scrisă de doi autori, dintre care unul cu o poveste uluitoare: „Preparate de artă culinară” de Ion Radu și Iosif Strasman. Primul a fost bucătarul lui Dej, al doilea a servit mult timp Casa Regală. 

Ei bine, această carte este plină de rețete cu indicații geografice. A fost o obsesie comunistă, dar autohtonizarea unor preparate în meniurile franțuzite de la Palat a fost începută de Strasman, inventator al mai multor feluri de mâncare cu nume românești sau localizări precise: de la prăjitura Caraiman la parfait Sinaia. O parte dintre aceste mâncăruri se regăsesc și în rețetarul aprobat de ministerul turismului și alimentației editat special pentru litoral. Să nu uităm că existau două rețetare: unul pentru alogeni, altul pentru turiștii ajunși la Mamaia ori Neptun.

Spre exemplificare, hanușii (care sunt frați cu guvizii) prăjiți „ca la Costinești” sunt diferiți de rețeta clasică: după ce se dau prin făină și sunt prăjiți în ulei încins se ung cu unt amestecat cu puțin muștar. Sunt serviți cu un pilaf cu legume. Napii cu scoici sau cu midii și bureți „ca la Neptun” se fac astfel: „Napii se curăță, se taie felii groase, se dau prin făină și se sotează cu ulei pe ambele părți. Se așează într-o cratiță cu bureții sau ciupercile tăiate, scoicile, sare, piper, roșiile curățate și tăiate sferturi și fileurile de anșoa tăiate. Deasupra se toarnă uleiul și puțină supă sau apă și se dau la cuptor moderat circa 35 de minute. Se dau la rece și se servesc într-un platou adânc cu verdeață tocată și puțin mujdei”. Pentru vinetele cu midii și raci „ca la Mamaia” se procedează astfel: „Vinetele se curăță și se taie în patru pe lungime. Se sărează și se înăbușă puțin în ulei, apoi se așează într-un vas de gratinat cu roșii curățate și tăiate sferturi, midii, usturoi tocat, sare, puțin zahăr și ulei. Se dau la cuptor circa 30 de minute și se servesc calde sau reci cu garnitură de cozi de raci, feliuțe de lămâie fără coajă și verdeață tocată”. Poftă bună!

Rubrica sustinuta de Domeniul Bogdan

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: