Identitățile și brandingul se construiesc cu ajutorul unor elemente recognoscibile ca aparținând zonei pe care o reprezinți. Cu cât mai cunoscute cu atât mesajul e mai scurt, mai puțin descriptiv sau explicativ. Adică nu o să pui un delfin să reprezinte Hațegul și nici păstrăvul la Constanța. Deși…
Pentru cei care nu știu, la Târgul de Turism al României care a precedat Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, un chef care a reprezentat județul transilvănean a gătit midii și lup de mare. Sper că nu există reciprocitate și Constanța să fie reprezentată de brânză de burduf și trandafiri din celebrul salam cu Indicație Geografică Protejată. Un alt exemplu, mai recent, vine de la Ploiești, din mai 2023: „O shaorma gigant, de 125 m lungime, a fost realizată la Ploieşti / Acțiunea s-a desfășurat cu ocazia împlinirii a 520 de ani de la prima atestare documentară a orașului” (conform Agerpres).
Există o bulibășeală națională ce trenează de mulți ani în ceea ce privește strategiile de turism. Timișoara 2023 -Capitală Europeană a Culturii nu și-a definitivat un branding culinar și bâjbâie și jalonează printre pizze, șoncuri și pleșcavițe. Iar identitatea gastronomică nu e nici tichie de mărgăritar, nici cireașă de pe tort. E necesară și, de multe ori, trambulină pentru turism. Plaja, marea, cluburile, cherhanalele și șuberecul ajută, dar există întotdeauna loc pentru și mai bine iar sezonul estival de anul trecut ar trebui să fie un mega semnal de alarmă.
Gastronomia grecească este mult mai cunoscută și apreciată decât cea neaoșă. Plajele lor sunt nu doar mai spectaculoase ci și mult mai pline cu turiști decât ale noastre. Acropola e mai atrăgătoare decât Cetatea Histria, dar asta nu i-a împiedicat ca în noua strategie de branding de țară, „Gastronomy Communities” să promoveze la nivel internațional mâncărurile locale, specificurile culinare regionale ș.a.m.d. Iar Constanța și Dobrogea au destule argumente gastronomice pentru a se diferenția și excela măcar la nivel național. Cu valorificarea patrimoniului stăm însă mai prost.
Rubrica sustinuta de Domeniul Bogdan