Revista Tomis

Specialiști din domeniul artei, din țară și Republica Moldova, se întâlnesc la Constanța

Muzeografi, dar și cadre didactice universitare din România și Republica Moldova se întâlnesc, zilele acestea, la Constanța, pentru a participa la prima ediție a Sesiunii Internaționale de Comunicări Cultural-Științifice cu tema „Realism și alegorie în creația artistică”, organizată și găzduită de Muzeul de Artă. 

Prin organizarea acestui eveniment, în zilele de 26 și 27 mai, organizatorii își propun să-l omagieze pe sculptorul Ion Jalea (19 mai 1887 – 7 noiembrie 1983), la 40 de ani de la trecerea în eternitate.

În deschiderea sesiunii, directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Lelia Pîrvan-Rus, va susține o alocuțiune, vineri, 26 mai, de la ora 10.00, după care va avea loc un concert vocal instrumental, susținut de lect. univ. dr. Andreea Bratu, lect. univ. dr. Anca Stana și lect. univ. dr. Mirela Voicu, cadre didactice la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. În programul concertului sunt incluse lucrări din creațiile compozitorilor: Julian Cochran, Pietro Mascagni, Ermano Wolf-Ferrari, Frédéric Chopin, Jules Massenet,  Antonin Dvořák și Paul Constantinescu. 

Pe lângă prezentarea lucrărilor științifice, în programul sesiunii este inclus și vernisajul expoziției „In memoriam Vasile Stoica (1889–1959) – diplomat român”, curatoriată de acad. Ioan Opriș. Vernisajul va avea loc tot vineri, în prima zi a sesiunii științifice, de la ora 16.00. 

Participanții la Sesiunea Internațională de Comunicări Cultural-Științifice cu tema „Realism și alegorie în creația artistică” reprezintă instituții precum: Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Muzeul Național de Artă al României București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă Constanța; Biblioteca Academiei Române București – Direcția de stampe; Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – Universitatea București, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea Națională de Arte București și Universitatea „Ovidius” Constanța.

Mai multe texte
Citește și