Revista Tomis

Fascinația formei feminine, în prim-plan la Muzeul de Artă Constanța

La început de an, Muzeul de Artă Constanța invită publicul să-i treacă pragul, până pe 28 februarie, pentru a descoperi pe simeze, în premieră, 40 de lucrări de grafică ce i-au intrat în patrimoniu în ultimii ani prin două donații importante. 

20 din cele 40 de opere fac parte din colecția de 83 de lucrări de grafică și pictură care au fost donate Muzeului de Artă Constanța, în vara anului 2020, la dorința expresă a magistratului Ioan Dumitrescu din București. Acestea sunt semnate de nume importante ale plasticii românești: Iosif Iser, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Iosif Rosembluth, Miliţa Petraşcu, Aurel Băeşu și Ion Anestin. 

Celelalte 20 de lucrări au fost realizate de pictorul Cezar Atodiresei. Acestea fac parte dintr-un lot de 80 de lucrări, dintre care 60 de picturi, care au fost donate muzeului constănțean în noiembrie 2022, de fratele artistului, Gelu Atodiresei, la dorința regretatului pictor.

Expoziția „Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane” face parte din proiectul „Muzeul din depozit”. 

Prin acest proiect, inițiat în anul 2015, Muzeul de Artă Constanța și-a propus să  aducă în atenția publicului lucrări din depozit, care nu pot expuse permanent din motive ce țin de conservarea operelor de artă, grafica fiind foarte sensibilă la factori externi, precum temperatura și umiditatea.

Mai multe texte
Citește și