Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sarmalele cu rapane de la 2 mai 

Poate unii dintre voi știți că de vreo câțiva ani adun informații pentru o enciclopedie universală a sarmalelor. Se fac și în China, se fac și în Argentina, iar 30 noiembrie este Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia. Am citit câteva mii de rețete, am identificat zeci de frunze diferite, sute de combinații de umpluturi, diferite tehnici de împachetare și de preparare termică. În ultimele luni am descoperit sarmale făcute pe grill, sarmale pane și chiar sarmale murate: în frunza de varză opărită se pun ceapă, usturoi, rădăcinoase (prima rețetă găsită avea morcov și sfeclă roșie), condimente, se împăturesc clasic și se pun la murat într-o saramură normală. Ceva mai mult de muncă, dar e un înlocuitor fabulos pentru ternii ardei umpluți cu varză. 

În România am găsit sute de rețete și variațiuni la temă. Am gustat câteva zeci. Sunt locuri în care mesele festive nu-s complete fără o rață umplută cu sarmale sau sarmale coapte într-un dovleac scobit. Bucovina e renumită pentru cuibul de sarmale: patru sau cinci bucăți umplute cu tocături diferite (ba chiar și învelite în frunze diferite) toate împachetate într-o frunză mai mare și gătite împreună. Găsiți o rețetă perfectă pe blogul constănțencei Carmen Paraschivescu, aka gardaculinara.ro. Am mâncat sarmale cu pește în Deltă – pește de apă dulce, am citit despre sarmale umplute cu ton din conservă. Și când credeam că le-am văzut, exagerez, pe toate apare această surpriză de la malul mării. Eram în Vama Veche la o petrecere de final de sezon, spre finalul lui septembrie. Din vorbă în vorbă ajungem la sarmale iar de acolo la mâncare locală iar de acolo la sarmalele cu rapane făcute de o doamnă din 2 Mai. Adevărul e că rapana se pretează la două tipuri de preparate: rapidă sau gătită pe îndelete, altfel devine gumoasă și imposibil de mestecat. Din păcate nu am avut cum să cercetez mai în detaliu povestea și cum până la vară mai e mult vă cer aici ajutorul. Dacă știți rețete mai deosebite de sarmale, mai ales sarmale cu specific local constănțean – cele cu rapane sunt un exemplu perfect – vă rog să îmi dați de știre pe cosmin.dragomir@gastroart.ro. Sunt curios dacă există sarmale cu pește din Marea Neagră, cu midii, cu alge, dar și variațiunile cu carne de ovine de exemplu din Dobrogea continentală.

CITEȘTE ȘI

Hai să o facem de oaie!

Alogenii limitează pe nedrept mâncarea dobrogeană la pește și derivate, indiferent că vorbim de cei de apă dulce sau cei din Marea Neagră. De la depărtare, ținutul pare populat cu pescari care de vreun secol încoace au învățat să profite și de peisaje și de apetența pentru scăldat a celorlalți. 

Turistul care caută și mâncare  locală și nu doar pelicani și șezlonguri,

Citește mai mult »

Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție 

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Zacuscă, anunță că va organiza în primăvară prima ediție a Campionatului Național de Zacuscă. 

Inițiativa face parte dintr-un parteneriat de mai lungă durată cu FNDA (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România) cei care se vor și ocupa de jurizarea, conform standardelor internaționale, preparatelor din concurs. 

“Cred că avem nevoie de astfel de concursuri care își propun ca pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor să promoveze elemente ce pot constitui identitatea gastronomică națională.

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: