Revista Tomis

Muzeul de Artă Constanța și-a îmbogățit patrimoniul cu 80 de lucrări 

În această toamnă, Muzeul de Artă Constanța și-a îmbogățit patrimoniul cu 80 de lucrări – 20 de picturi și 60 de desene -, semnate de Cezar Atodiresei (1954-2022). Lucrările au fost donate de fratele acestuia, Gelu Atotidiresei, la dorința expresă a regretatului artist, care a vizitat muzeul constănțean în anul 2021 și a fost impresionat de spațiul de expunere și de modul în care sunt păstrate lucrările din patrimoniul muzeului. 

O parte din picturile care alcătuiesc donația Atodiresei, 30 la număr, au fost expuse pe simezele Muzeului de Artă Constanța, în cadrul expoziției „Sinteze”, deschisă în perioada 4-30 noiembrie. Din expoziție mai fac parte și 19 lucrări semnate de discipola regretatului pictorul, artista vizuală Silvia-Maria Stoica. 

De asemenea, trei lucrări de pictură semnate de Cezar Atotidiresei, „Case la Andronache”, „Câmp la Calica” și „Natură statică cu ulcior și mandolină”, au fost adăugate expoziției permanente a muzeului fiind expuse în sala destinată donațiilor, aflată la etajul al doilea al instituției de cultură.

Pe 4 noiembrie, la vernisajul expoziției „Sinteze“ au participat, în calitate de invitați, alături de fratele artistului, Gelu Atodiresei și de Silvia-Maria Stoica, foști colegi ai prof. univ. dr. Cezar Atodiresei, reprezentanți ai Universității Naționale de Arte (UNarte) din București, precum și ai Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România. Este vorba despre: rectorul UNArte, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, prorectorul UNArte, prof. univ. dr. Eugen Alexandru Gustea, decanul Facultății de Arte Plastice, conf. univ. dr. Carmen Apetrei, președintele Filialei de Pictură București a UAP, conf. univ. dr. Marius Barb, vicepreședintele Filialei de Pictură București a UAP, conf. univ. dr. Mircea Mureșan, prodecanul Facultății de Arte Plastice, lect. univ. dr. Elena Dumitrescu, directorul  Departamentului de Pictură, lect. univ. dr. Andrei Tudoran, lect. univ. dr. Ion Anghel, lector univ. dr. Alexandru Rădvan și directorul Departamentului de Teorie, Cercetare, lect. univ. dr. Cornel Florin Moraru. Li s-au alăturat Mădălina Mirea, consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța, precum și directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus Pîrvan, curator al expoziției „Sinteze“.

Lucrările semnate de Cezar Atotdiresei se alătură unei alte donații importante din anul 2021, cuprinzând patru lucrări semnate de Margareta Sterian din colecția privată a pictorului și criticului de artă Mircea Barzuca: „Bucătăria Cleopatrei II”, „Nuntă cu pisică neagră”, „Circazieni în peisaj” și „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”.

Mai multe texte
Citește și