Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ziua Dobrogei, cu și pentru tânăra generație

Anul acesta, de Ziua Dobrogei, muzeele constănțene și-au îndreptat atenția în special către publicul tânăr, pe care l-a invitat să le treacă pragul, transformându-l în creator. 

Startul activităților care au celebrat 144 de ani de la revenirea Dobrogei la țară a fost dat, în avans, de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, printr-o lecție deschisă tematică, susținută de muzeograf dr. Lavinia Dumitrașcu, invitat special fiind șeful Serviciului Judeţean Constanța al Arhivelor Naționale, dr. Gina Ghiață.

Evenimentul „144 de ani  de la revenirea Dobrogei la Țară. 14 noiembrie 1878-14 noiembrie 2022”, primul de acest fel organizat în aula „Adrian Rădulescu” după o absență de doi ani, din cauza pandemiei, a avut în prim-plan, ca de obicei, eseurile susținute de copii. Au participat elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian”, Școala gimnazială nr. 16 „M. I. Dobrogeanu ”, Școala generală nr. 18 „Jean Bart”, Școala gimnaziala nr. 22 „I.C. Brătianu”, Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, Școala gimnazială „I. .Murgescu” Valu lui Traian, Școala gimnazială Vulturu, Școala gimnazială „George Coșbuc” 23 August, Școala gimnazială „Ion Creangă” Albești. 

Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța. 

„Dobrogea – istorie vie”

Elevii constănțeni au fost așteptați și la Muzeul de Artă Populară Constanța, pentru a participa la atelierele de educație muzeală „Desenăm și colorăm portul dobrogean”. Surse de inspirație au fost costumele din expoziția permanentă a instituției. 

De asemenea, sub genericul „Dobrogea – istorie vie”, elevii clasei a XI-a E de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța, coordonați de prof. Florentina Barău, au susținut prezentări despre Dobrogea și mozaicul său etnic și au vizitat expoziția permanentă a muzeului în care se găsesc obiecte cu valoare identitară pentru Dobrogea: piese de port și de ceremonial, țesături, podoabe, obiecte de uz gospodăresc și de cult. La eveniment, a participat și inspectorul școlar pentru Istorie, prof. Magdalena Baciu-Iacob. 

„Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”

Cei 144 de ani de la unirea Dobrogei cu Țara au fost marcați și la Muzeul de Artă Constanța prin expoziția de grafică „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”, realizată de liceeni de la Colegiul de Arte „Regina Maria” din Constanța, secția Arhitectură, coordonați de arhitect Andrei Beșcucă.

La vernisajul care a avut loc înainte de lansarea catalogului Muzeului de Artă „Dinu și Sevastă Vintilă” din Topalu au participat și au susținut alocuțiuni, printre alții, prefectul Silviu Coșa, viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, consulul Turciei, ​Emre Yurdakul, precum și reprezentanți ai grecilor, armenilor, turcilor, tătarilor, evreilor și rușilor lipoveni din județ, precum și arhitectul Radu Cornescu.

Deschisă până pe 26 noiembrie, expoziția a adus în fața publicului monumente istorice din Constanța și din stațiunea Mamaia aparținând comunităților de români, greci, armeni, turci, tătari, evrei și bulgari. 

Expoziția a fost organizată la inițiativa Asociației „Dobrogea de Patrimoniu” fiind realizată cu sprijinul Primăriei Constanța, al Consiliului Județean Constanța și al partenerilor, printre care Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Colegiul de Arte „Regina Maria” Constanța.

CITEȘTE ȘI

Povestea mai puțin cunoscută a mărțișorului-monedă

Pasionații de tradiții, care doresc să afle povestea mărțișorului, simbol al primăverii, sunt așteptați până 10 martie la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vedea expoziția „Mărțișoare din perioada Regalității”, care reunește piese din colecția privată a lui Georgian Anghel, un pasionat numismat, filatelist și cartofil, de profesie căpitan de port superior.  

Pe lângă monedele pe care sunt imprimate efigiile regilor și reginelor României,

Citește mai mult »

„Mărțișoare cu inimioare” și un poem vocal-coregrafic, la Teatrul „Oleg Danovski”

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie debutează vineri cu recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. 

Evenimentul, programat vineri, 1 martie, de la ora 19.00, îi va avea în prim-plan pe soliștii Gabriela Dobre, Georgiana Medeleanu, Silviu Vizan, Florian Popa, Valentin Vadamoiu, Eric Dobriceanu și Florian Popa. Aceștia vor cânta în foaierul teatrului, acompaniați la pian de Natalia Gribinic. 

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: