Anul acesta, când s-a încheiat lungul și anevoiosul proces (11 aprilie 2008-24 februarie 2022) care a vizat revocarea donației pe care medicul Gheorghe Vintilă a făcut-o în anul 1960 comunei natale, acțiunea formulată în justiție fiind respinsă ca nefondată și neîntemeiată, a ieșit de sub tipar o nouă ediție a catalogului Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu.
Lucrarea, apărută la Editura Monitorul Oficial, în condiții grafice de excepție, reunește în cele 450 de pagini întreaga colecție care a făcut obiectul actului donatal din 27 august 1960: 228 de lucrări din perioadele modernă și contemporană, dintre care 182 de picturi, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi. Fiecare lucrare reprodusă în album este însoțită de o fișă în care sunt prezentate informații esențiale, de la tehnica de lucru până la dimensiuni, anul în care a fost achiziționată de medicul Gheorghe Vintilă, colecția din care a făcut parte anterior, numărul de inventar din registrul de evidență al Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă“, precum și referințe bibliografice și participări în expoziții.
„Situat într-o zonă rurală, Muzeul din Topalu nu poate fi comparat ca mărime sau grandoare cu marile muzee ale lumii, nici măcar prin predictibilitate, dar are, cu siguranță, importanța acestora datorită esenței culturale naționale pe care o înmagazinează în fiecare lucrare de artă în parte. Este un muzeu care ne reprezintă ca popor, fiind o frântură din istoria și cultura țării noastre, ceea ce sporește și mai mult uimirea celor care-i trec pragul și descoperă o colecție de un mare rafinament, o adevărată comoară vizuală“, menționează în prefața lucrării, directorul Muzelului de Artă Constanța, dr. Lelia Rus-Pîrvan.
În prefața lucrării, cititorul va regăsi inclusiv câteva gânduri din „Caietul de impresii“ al Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă“, din 1965 până în 2022. Unul dintre el, semnat Ștefan B., la data de 12 octombrie 2001, descrie Muzeul de Artă din Topalu ca fiind „un giuvaer al artei românești“, care „există și strălucește în țărână“.
Lansare de Ziua Dobrogei
Despre valoarea și unicitatea Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu au vorbit și cei prezenți luni, 14 noiembrie, în sala „Nicolae Grigorescu“ a Muzeului de Artă Constanța, adunați pentru a celebra Ziua Dobrogei prin lansarea catalogului „Muzeul «Dinu și Sevasta Vintilă» Topalu“.
„Sunt lucrări de reală valoare, lucrări deosebite, care de multe ori le întrec pe cele din muzeul nostru. Avem o superbă colecție de Tonitza, o superbă colecție de Șirato. În special, Grupul celor Patru (n. r. – asociație artistică interbelică din care au făcut parte pictorii Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu și sculptorul Oscar Han) este foarte bine reprezentat în acest muzeu“, a spus, în deschiderea evenimentului editorial, directorul Muzeului de Artă, dr. Lelia Rus Pîrvan.
Acesta și-a exprimat recunoștința pentru gestul medicului Vintilă, amintind și eforturile depuse de predecesoare sale, regretatele Florica Cruceru și Doina Păuleanu, pentru punerea în valoare a colecției. Totodată, dr. Lelia Rus Pîrvan a mulțumit Consiliului Județean Constanța, pentru sprijinul acordat în apariția catalogului, personalităților din domeniul artei, care au susținut cauza Muzeului din Topalu – prof. univ. dr. Ioan Opriș, criticul de artă Erwin Kessler, director al Muzeului de Artă Recentă, precum și criticul și istoricul de artă Luiza Barcan, dar și colegilor din muzeu, care au ajutat la editarea albumului: Ioana Predescu, șef de secție și Alexandra Păun, conservator.
Un mare muzeu al României
Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Ioan Opriș a spus: „În rândul marilor muzee din România, și subliniez a marilor muzee, este acesta de la Topalu. Nicio altă localitate, oraș, orășel, comună nu are o așa bijuterie. Este un gest care vine de la un medic virusat cu ce ar trebui să ne virusam toți, cu dragostea pentru artă. Când Ion Pas, ministrul de la acea vreme, a aprobat donația – peste puțin timp, au aprobat-o și cei de la Constanța, așa era legea – se comenta în mediile colecționarilor despre acest gest ieșit din comun. Nu era primul. Între medici îl debutase Victor Babeș, Gheorghe Marinescu sau predecesori care în mod onorabil și-au donat lucrurile, de-a lungul vieții, comunității“.
Cuvinte de laudă despre Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu și despre gestul medicului pasionat de artă, a avut și Mihail Gorgoi, manager al Muzeului Național Bran și consilier personal al ministrului Culturii: „Muzeul de la Topalu este, din punctul meu de vedere, atât de mare ca și colecție și ca importanță, încât și l-ar dori foarte multe localități, sigur, nu din marile capitale europene, ci din această zonă a Europei. Ceea ce a făcut acest medic înseamnă iubire față de țară, iubire față de artă și iubire față de urmași“.
De asemenea, în calitate de consilier personal al ministrului Culturii, Mihail Gorgoi le-a transmis autorităților să aibă grijă de cultura din Constanța și de angajații din muzee.
O „fărâmă” de muzeu la… purtător
„E o carte frumoasă și, mai ales, o carte necesară. Orice om care merge la Topalu își dorește să ia o fărâmă din acel loc cu el și, din acest punct de vedere, mi se pare un lucru extraordinar de important că acest album a fost reeditat în condiții grafice de excepție. (…) Eu cred și am convingerea că fără administrație, cultura nu poate înflori și fără cultură, administrația nu își alege acea perlă a coroanei care să o pună în evidență și valoare așa cum ar fi necesar în orice regiune a țării și poate cu atât mai mult în Dobrogea, un loc binecuvântat, un loc al diversității“, a spus și Mădălina Mirea, consilier personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța.