Revista Tomis

„Principele Mircea” a fost și la Constanța

Colecționarul constănțean Georgian Anghel, neobosit și pasionat numismat, a venit în atenția publicului cu o nouă expoziție temporară: „Societatea Principele Mircea (1917-1947)”.

Găzduită de Muzeul de Artă Populară Constanța, loc în care colecționarul „a debutat” cu o expoziție specială de mărțișoare în anul 2023, expoziția aduce în prim-plan societatea caritabilă „Principele Mircea”, numită așa după numele ultimului născut al cuplului regal Maria și Ferdinand I, care s-a stins din viață la vârsta de trei ani și zece luni din cauza febrei tifoide. Societatea a fost înființată în anul 1917 (1919 după alte surse) având filiale în întreaga țară și și-a încheiat activitatea, din motive binecunoscute, în anul 1947.

Expoziția reunește fotografii originale vechi, în care apare Regina Maria, alături de Principele Mircea în posturi duioase, imagini în care suverana este înfățișată alături de ceilalți copii ai ei, îmbrăcați în port tradițional românesc, precum și cărți poștale ilustrate, plicuri filatelice, timbre „de ajutor”, invitații la balurile și bazarurile asociației caritabile, medalioane, dar și mărturii de la botezul micuțului principe Mircea, realizate din argint, alamă, alamă aurită sau cupru. 

La loc de cinste se află o fotografie în care apar Regina Maria cu principele Mircea în brațe, pe care apare mesajul olograf al suveranei: „Gândiți la copiii noștri”.

Mărturiile documentare sunt completate cu extrase din presa vremii. Într-un astfel articol de presă, publicat în anul 1933, în ziarul „Dimineața”, este prezentată activitatea filialei constănțene a Societății „Principele Mircea”.  Înființată în 1926, filiala de la mare a societății avea sediul pe strada Tudor Vladimirescu, la numărul 31. Aici își desfășura activitatea o cantină socială, care funcționa sub egida asociației umanitare, unde luau masa „peste 120 copii, băieți și fete, dela școlile primare și dela grădinița de copii No. 5”.

Tot din acest articol aflăm că Societatea „Principele Mircea”, aflată în grija doamnelor din elita constănțeană, care desfășurau „o intensă activitate în domeniul îngrijrii copiilor săraci”, funcționa pe baza fondurilor strânse din „cotizații, chete, colecte și donațiuni, serbări și subvenții din partea autorităților”.

Tot aici este prezentat și scopul asociației: „1) să asigure copiilor săraci din școlile primare și grădinițele de copii o hrană substanțială și suficientă, spre a-i salva de pericolul tuberculozei și alte boli, ce isvorăsc din lipsa de nutriție; 2) să dea îngrijiri medicale copiilor lipsiți de mijloace; 3) medicamente gratuite și 4) distribuire de haine și încălțăminte”. 

Expoziția temporară „Societatea Principele Mircea (1917-1947)” va putea fi văzută la Muzeul de Artă Populară Constanța până pe 15 decembrie, de miercuri până duminică, între orele 09.00-17.00, ultima intrare în muzeu făcându-se la ora 16.30.

Mai multe texte
Citește și