Revista Tomis

Pianistul Gianluca Luisi, în recital extraordinar la Constanța

În cea de-a doua zi a săptămânii și în cea de-a 19-a zi a lunii noiembrie, pianistul concertist italian Gianluca Luisi, un artist complex, cu un impresionant palmares internațional, va susține un recital extraordinar la Constanța. 

Evenimentul, care se va desfășura sub titulatura „Eroul – Muzician, Călător”, va începe de la ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, intrarea publicului fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

În program sunt incluse lucrări de Johann Sebastian Bach – Suita Franceză în Sol major, BWV 816, Franz Schubert – Fantezia „Wanderer” în Do major, op. 15 și Frédéric Chopin  –  24 de Preludii, op. 28 și Poloneza „Eroică” în La bemol major, op. 53.  

Prezentarea spectacolului și expozeul muzicologic pe tema recitalului „Eroul- Muzician, Călător” vor fi asigurate de lect. univ. dr. Andreea Bratu de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și apreciat pianist concertist.

Într-o lume în care notele muzicale devin arme și scenele de concert câmpuri de bătălie, Eroul-Muzician își începe călătoria pe claviatura pianului prin sunet și emoție. Acesta pășește în vastul univers al muzicii baroce, unde se întâlnește cu o Suită Franceză de J. S. Bach, care îl va conduce prin elegante dansuri și structuri precise, spre înțelegerea frumuseții abstracte și a disciplinei. Totul este calculat, dar vibrant, o lume în care fiecare notă poartă o poveste. 

Cu aceste lecții gravate în suflet, Eroul se pregătește pentru o călătorie mai profundă, una în care sufletul său devine Călător prin spațiu și epoci diverse. Ajungând în tărâmul lui Franz Schubert, întâlnește Fantezia «Wanderer», o compoziție plină de tumult și introspecție care îi arată laturile întunecate și pline de neliniște ale călătoriei sale.

Însă în drum spre descoperirea sinelui, cele 24 de Preludii ale lui Frederic Chopin îi dezvăluie, cu fiecare pagină parcursă, o altă fațetă a vieții și a sufletului uman. Universul chopinian îl transformă într-un erou romantic, plin de pasiune și melancolie, iar când sunetele puternice ale Polonezei Eroice op. 53 îl copleșesc, Eroul-Muzician, Călător presimte că a ajuns la apogeul călătoriei sale. Este un moment triumfător, un imn al curajului și al victoriei, când însuși Eroul devine o legendă, o poveste vie a muzicii care călătorește prin timp, purtând ecoul marilor compozitori și al propriilor trăiri muzicale”, precizează lect. univ. dr. Andreea Bratu.

Absolvent cu onoruri al Conservatorului din Pesaro (Italia), unde a studiat cu maestrul Franco Scala, Gianluca Luisi și-a desăvârșit formarea artistică la Academia Internațională „Incontri col Maestro” din Imola cu mari maeștri internaționali: Lazar Berman, Boris Petrushansky, Riccardo Risaliti, Piero Rattalino și cu Aldo Ciccolini în Napoli și Paris. 

În anul 2001, câștigarea marelui premiu al prestigioasei Competiții Internaționale „J.S. Bach” din Saarbrucken, Würzburg (Germania), l-a propulsat rapid pe marile scene internaționale pianistice. 

Pianistul concertat pe mari scene ale lumii, iar critica de specialitate i-a apreciat evoluțiile artistice la superlativ.

Repertoriul lui Gianluca Luisi cuprinde o mare parte din literatura virtuoză a pianului și include opusuri care aparțin unor compozitori din diferite epoci istorice și spații europene și transcontinentale precum: J.S. Bach, W. A. Mozart, Franz, Schubert, Ludwig van Beethoven, Muzio Clementi, Frederic, Chopin, Franz Liszt, Johannes Brahms, Serghei Rahmaninov, P. I.  Ceaikovski, Serghei Prokofiev, George Onslow (australian), compozitori chinezi, dar și compozitori contemporani precum Goffredo Petrassi, Samuel Barber,  Benjamin Britten (…) 

Printre selecțiile vaste ale repertoriului său se numără suitele franceze, partitele și cele 48 de preludii și fugi din «Clavecinul bine temperat bine temperat» de J.S. Bach, o lucrare monumentală pe care a interpretat-o de nenumărate ori din memorie, primind aprecieri entuziaste din partea criticilor internaționali (în Potsdam, Berlin, Germania) și pe care a înregistrat-o pentru casa de discuri americană Centaur Records. Revistele «Fanfare» și «American Record Guide» au descris înregistrarea sa ca fiind una de referință, iar revista «Piano News» (Düsseldorf) a evaluat înregistrarea cu 6 din 6 stele, pentru calitatea interpretării sale”, a mai apreciat lect. univ. dr. Andreea Bratu.

Mai multe texte
Citește și