Constănțenii, dar și turiștii, care vizitează zilele acestea Muzeul de Artă Populară Constanța, vor descoperi la etajul întâi al instituției de cultură „Veșmintele bănățenilor de altădată”, o expoziție-eveniment cu piese din colecția etnografică a lui Marius Matei.
Îndrăgostit iremediabil de portul tradițional din Banatul de Câmpie, tânărul etnolog din Timișoara a adunat de prin satele Banatului de Câmpie o veritabilă zestre etnografică ce reunește peste 3500 de piese (ansambluri vestimentare complete, podoabe și fotografii vechi).
Punct de plecare al valoroasei sale colecții îl reprezintă piesele de port lucrare de străbunica și bunica din partea mamei, din satul timișean Giroc.
Expoziția, deschisă la etajul muzeului constănțean, are în centrul atenției 14 ansambluri vestimentare, dintre care doar două sunt bărbătești, specifice subzonei etnografice Lugoj.
Cel mai vechi ansamblu vestimentar are o vechime apreciabilă, peste 150 de ani, datând din anul 1870. Cămașa este realizată din pânză învărgată sau „cu cinari”, notă distinctivă a cămășilor femeiești din Banat, la fel ca broderia ajurată, ton pe ton, iar „cotrânța” etalează o impresionantă broderie bizantină.
Alături de cele 14 ansambluri vestimentare, dovezi ale măiestriei brodatului cu acul, pe pânză sau pe piele, în cazul pieptarelor bărbătești, publicul poate admira fotografii de epocă în care apar familii de altădată purtând cu mândrie portul bănățean.
Un loc special le este dedicat podoabelor pline de fast cu care mândrele bănățence își accesorizau portul de sărbătoare (subzonele etnografice Timișoara, Lipova, Buziaș, Deta-Ciacova): oprege și petece de opreg pentru mireasă din bani, salbe din taleri de argint sau alte monede, acoperitoare de cap din fileri, ace lucrate în tehnica filigranului, pentru păr și un spectaculos tulbent din bani.
La loc de cinste se află o catrință de mireasă din subzona etnografică Timișoara, pe care cei peste 370 de fileri cusuți formează o fascinantă broderie aurie.
Toate aceste elemente – port, podoabe, fotogafii vechi – sunt o mărturie a frumuseții și a fastului specifice Banatului de Câmpie.
Expoziția „Veșmintele bănățenilor de altădată” va rămâne la Constanța până pe 25 august.