În cadrul festivalului „Eforie colorat”, ediția 2024, localnicii și turiștii din Eforie Sud vor putea admira pe faleză, până la finalul acestei luni, lucrări de artă cu mesaj ecologic, realizate în cadrul proiectului „Artă(și Ecologie) la Mal(ul Mării)”, derulat de Forumul Artelor Vizuale.
„Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu vorbesc în lucrările lor despre peturile și gunoaiele care poluează apa, despre exploatarea turistică irațională, despre practici iresponsabile de vacanță sau despre speciile pe cale de dispariție, alungate definitiv sau sufocate de vecinătatea cu oamenii”, menționează Ioana Marinescu, curatoarea proiectului „Artă(și Ecologie) la Mal(ul mării)”.
De asemenea, artistul olandez Reinier Landwehr, în colaborare cu artista Meri The Zu din România au finalizat o nouă pictură murală monumentală, realizată pe peretele exterior al ecranului de proiecție al Cinemascopului din Eforie Sud.
„Arta stradală este accesibilă tuturor și tocmai de aceea importantă pentru comunități. Oamenilor le place când vii în cartierul lor și creezi o pictură murală pentru a înveseli locul (…) Chiar și cei care nu-și permit un bilet la muzeu sau la teatru se pot bucura în felul acesta de artă. Oamenilor le place să se întrebe, să se gândească la lucrarea pe care o văd pe stradă. Personal, consider că este esențial să existe artă și spațiul public. Vezi toate reclamele alea pe străzi, de care oamenilor nu le mai pasă deloc. Arta stradală este ceva diferit în spațiul public, se desprinde din monotonia acelor reclame pentru a aduce o poveste vie sau un mesaj cu adevărat interesant pentru trecători”, consideră artistul olandez, aflat în rezidență la Eforie Sud.
„Dacă suntem capabili să ne deschidem mințile și inimile, vom descoperi atât de multe suflete frumoase. Avem medii diferite. Însă cu toții suntem, până la urmă, oameni”, este de părere Reinier Landwehr.
Sursă foto: „Eforie Colorat”