Revista Tomis

O jucărie din teracotă, exponatul lunii august la Muzeul de Istorie Constanța

Cei care doresc să vadă cu ce se jucau copiii pe aceste meleaguri în urmă cu aproape 2000 de ani sunt așteptați la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) pentru a vedea o statuetă din teracotă, datată în secolul al II-lea.

Delicatul artefact a fost găsit în context funerar, într-un mormânt de copil, unul dintre cele 35 de morminte antice descoperite pe strada Labirint în cadrul unei cercetări preventive efectuate de către colectivul MINAC.

Arheologii și antropologii care s-au ocupat de acest proiect, au ajuns la concluzia că dintre cele 35 de morminte antice documentate în această cercetare, cele mai multe aparțineau unor copii, dovadă că în lipsa unor îngrijiri medicale adecvate, mortalitatea era foarte ridicată în rândul acestei categorii de vârstă, în antichitate”, menționează specialiștii muzeului constănțean.

Alături de jucării, arheologii au mai găsit vase de ceramică și sticlă, opaițe și bijuterii, toate aceste obiecte familiare defunctului având rolul de a facilita calea spre lumea de dincolo.

Jucăria care a devenit exponatul lunii august îl reprezintă pe zeul Eros sau Amor, sub forma unui copilaș așezat având un picior îndoit și aripile închise și ținând în brațe o pasăre (cocoș), pe care o hrănește cu un ciorchine de strugure.

Cocoșul este una dintre păsările care îl însoțesc frecvent pe Eros/ Amor în diverse ipostaze și care asigură pentru muritorii de rând începutul unei noi zile, cântecul lui marcând apariția zorilor și fiind considerat de bun augur. Reprezentarea lui Eros/ Amor sub forma acestei jucării nu trebuie să ne mire, micuțul zeu înaripat, fiul lui Venus și al lui Ares, întruchipa printre altele și copilăria lipsită de griji, mereu veselă și apărată de către iubirea părinților. Dincolo de funcționalitatea atribuită, jucăria avea și menirea de a-l proteja și înveseli pe tânărul său stăpân, alungând gândurile și privirile dușmănoase. Ea era depusă de către cei dragi în mormânt pentru a-i ține companie celui mic, împrăștiind întunericul morții până la revederea cu cei dragi. (…) Mormântul a fost descoperit intact și prin urmare, credem că jucărie și-a făcut datoria, Eros l-a protejat pe micul său stăpân, alungând pentru acesta singurătatea și întunericul morții și l-a ghidat spre lumină, printre noi prieteni”, au subliniat specialiștii MINAC.

Începând cu luna septembrie, MINAC se va închide pentru a intra într-un amplu și necesar proces de reabilitare.

Mai multe texte
Citește și