Revista Tomis

Povestea lutului plămădit în pitorescul Maramureș, spusă la mare de Nana Bledea

Adriana Bledea sau Nana, cum i se mai spune, provine dintr-o veche familie de olari din Baia Mare, important centru de ceramică din Maramureș. Bunicii materni, Maria și Petru, au fost olari. Mai apoi, tatăl Nanei, Zaharia, de profesie inginer chimist și mama sa, Doina, au preluat meșteșugul și l-au lăsat moștenire fiicei lor.

Nana a  copilărit printre olari, fascinată de modul în care lutul umed prindea viață pe roata care se învârtea într-un ritm tainic și amețitor, amintind parcă de facerea lumii. La 15 ani, a început să modeleze la roată și chiar dacă părinții au descurajat-o, argumentând că olăritul nu e treabă pentru femei, a continuat. Și bine a făcut, pentru că acum, la peste trei decenii distanță, lutul, modelat pe roata olarului, decorat și ars în cuptoare, constituie pentru Nana Bledea și familia sa un „modus vivendi”. 

Îi place foarte mult ceea ce face și petrece în atelier mai mult decât petrece un om obișnuit la serviciu, altfel spus obișnuiește „să stea peste program”.  Este printre primele femei din țară sau poate chiar singura care modelează lutul pe roata olarului, activitate cu care se îndeletnicesc de obicei bărbații. 

De opt ani, a preluat activitatea de la părinții săi olăritul devenind modul de viață al familiei, soțul Adrianei fiind și el angrenat în această activitate plăcută, modelând (nu la roata olarului) și ocupându-se de decorul vaselor din lut, datorită simțului artistic înnăscut.

Nana Bledea consideră olăritul ca fiind al treilea copil și le dorește celor doi băieți ai săi, care sunt fascinați de cifre, să facă în viață ceea ce le place, așa cum face și ea. 

Când nu e în atelier, modelând, încingând cuptorul (pentru a coace vasele de lut) și pictând familia Bledea este prezentă la târguri de meșteri populari în întreaga țară. Jumătatea de an, din ianuarie până în aprilie și din octombrie până în noiembrie, stă acasă, în atelierul curții din Baia Mare, ocupându-se de realizarea piselor ceramice specifice: urcioare, ulcele, farfurii, castroane, dar și fluierici și alte miniaturi, decorate cu o pastă în relief, marca familiei Bledea. 

Cealaltă jumătate de an, din mai până în septembrie și în decembrie, Nana și soțul ei participă la târguri.

Vara aceasta, au poposit în fața Muzeului de Artă Populară Constanța, unde vor rămâne până la începutul toamnei.

Mai multe texte
Citește și