Revista Tomis

Dobrogea și a sa multiculturalitate etnică, promovată pe „domeniul” boierilor din dinastia Goleștilor

În orașul Ștefănești din județul Argeș, la doar câțiva metri de conacul celebrei dinastii de boieri români al cărei reprezentat de seama a fost cărturarul Dinicu Golescu, este deschisă o expoziție-eveniment, „Dobrogea – multiculturalitate etnică”, care încântă și surprinde în mod plăcut pe cei care o vizitează. 

Vernisată în anotimpul bujorilor, pe 10 mai, expoziția aduce în prim-plan la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești (oraș Ștefănești, strada Radu Golescu nr. 34) exotismul ținutului dintre Dunăre și Mare, sugerat de veșminte și obiecte de colecție specifice locuitorilor meleagurilor dobrogene. 

Cele peste 120 de piese ce alcătuiesc această expoziție specială, deschisă în inima domeniului de la Golești, transformat prin decret regal în muzeu, în anul 1939, fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța. 

Piesele de port popular, reunite în ansambluri vestimentare, accesoriile, podoabele din argint și mărgele, țesăturile pentru decorul interiorului, broderiile turco-tătare cu fir metalic, obiectele de cult și vasele din aramă „spun” povești fermecătoare. Povești despre trecut, despre tradițiile și cultura celor cărora le-au aparținut până să devină obiecte de muzeu: români autohtoni, români balcanici (aromâni), turci, tătari, bulgari, greci, ruși lipoveni, ucraineni, albanezi și țigani.

Obiectele expuse se integrează perfect în atmosfera Conacului Golești, „patronat” de bustul din piatră al faimosului Dinicu Golescu, recognoscibil datorită „ișlicului” pe care îl poartă pe cap. Farmecul oriental este completat de hammam-ul din curtea conacului, prezentat de specialiștii Muzeului Viticulturii și Pomiculturii ca fiind singura baie turcească în stare bună de conservare din România. La toate acestea se adaugă exotismul camerei orientale din conac, de unde ies în evidență caftanele grele cu fir de „aur” și mătase, astfel încât „Dobrogea – multiculturalitate etnică” se simte… ca la ea acasă, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești. 

Din păcate, duminică, 14 iulie, este ultima zi în care vizitatorii muzeului argeșean mai pot descoperi Dobrogea și a sa multiculturalitate etnică, așa cum reiese din expoziția muzeului constănțean. 

Foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Mai multe texte
Citește și