Revista Tomis

„Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)” 

Localnicii și turiștii, care aleg să se răcorească în grădina de vară „Cinemascop” din Eforie Sud, se vor bucura să descopere, în perioada iulie – septembrie, „povești despre oameni și natură”, semnate de șapte artiști vizuali: Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu.

Lucrările lor, reunite sub genericul „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)”, reprezintă „gânduri pierdute printre scoici și melci”, care „dau imagine unor scenarii triste, dar foarte probabile”. Acestea propun teme de gândire despre impactul devastator pe care îl au acțiunile noastre și consumerismul asupra mediului înconjurător, asupra viețuitoarelor care trăiesc în mare sau în vecinătatea apei. 

Ambalajele aruncate cu nonșalanță pe plajă, mucurile de țigară și alte „produse” de care nu mai avem nevoie formează peisajul dezolant și apocaliptic în care (încă) trăim. Lucrările celor șapte artiști „vorbesc” despre peisaje nou-formate în care ne ducem existența și noi, și ele, necuvântotoarele fără vină, care trebuie să suporte consecințele lipsei de educații ecologice și de bun-simț. 

Proiectul „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)” este derulat de Forumul Artelor Vizuale și este inclus în cadrul festivalului „Eforie colorat”, ediția a IV-a. 

Mai multe texte
Citește și