„Tradiția satului românesc”, concentrată în o sută de piese cu valoare etnografică, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, este promovată în perioada 27 iunie – 30 august în capitala Republicii Portugheze bucurându-se de un succes impresionant.
Expoziția, organizată la Lisabona la invitația Institutului Cultural Român din capitala Portugaliei, este prima expoziție de anvergură din istoria muzeului constănțean deschisă în afara granițelor țării.
„A fost cea mai grea și cea mai importantă expoziție pe care Muzeul a organizat-o până acum. Nu a fost în colaborare cu alt muzeu, a fost o expoziție concepută special pentru Institutul Cultural Român din Lisabona, o expoziție care să reflecte exact ceea ce spune și titlul: tradiția satului românesc. Niciodată n-o să se vadă munca din spatele unei expoziții, cu atât mai mult a uneia de o asemenea anvergură, dar vă garantez că este enormă. O expoziție nu înseamnă doar ceea ce se vede în vitrină, pe perete sau pe manechine, așa cum mulți cred asta, din păcate. Au fost luni întregi de muncă doar la această expoziție”, a menționat șeful Secției Patrimoniu Cultural Național din cadrul muzeului constănțean, dr. Cerasela Dobrinescu.
Galeria de artă a Institutului Cultural Român din Lisabona a fost arhiplină, joi, 27 iunie, în seara vernisajului, pe lângă reprezentanți ai corpului diplomatic și personalități – ambasadorul Isilio Coelho (Comunitatea Țărilor de Limba Portugheză), consulul României la Lisabona, Ecaterina Petre și scriitoarea Elena Dumitrescu-Nentwig – fiind prezenți români stabiliți în Portugalia, dar și constănțeni aflați în vacanță în capitala lusitană.
După cuvintele de deschidere, rostite de directorul Institutului Cultural Român Lisabona, Dinu Gîndu și de dr. Cerasela Dobrinescu, cei peste 50 de invitați au participat la un tur ghidat oferit de specialistul muzeului constănțean. Traducerea în limba portugheză a fost asigurată de Cristina Vișan, constănțeancă stabilită la Lisabona.
A fost o seară cu emoții, de ambele părți, cei mai încântați de expoziție fiind românii stabiliți în Portugalia, bucuroși să redescopere pe simeze câte ceva din tradițiile de acasă ale străbunilor, reflectate în ansamblurile vestimentare femeiești expuse, dar și în celelalte piese de colecție care cândva făceau parte din universul casnic al țăranului român: țesături (ștergare, scoarțe, fețe de masă sau de pernă, așternuturi de pat), obiecte din ceramică (taiere, blide, cancee, ulcioare, sfeșnice antropomorfe), precum și piese din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei casnice textile (linguri, căuce, obiecte de cult, furci de tors).
Impresionată de „Tradiția satului românesc”, scriitoarea Elena Dumitrescu-Nentwig a promis să doneze muzeului constănțean obiectele pe care le-a luat cu ea la plecare din România.
Din echipa care a reprezentat Muzeul de Artă Populară Constanța la Lisabona au mai făcut parte: conservatorul Alina Prian și restauratorul Aurelia Cionga.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța și Institutul Cultural Român din Lisabona