Revista Tomis

În luna lui Cuptor se deschide Grădina Cinemascop din Eforie Sud

Luna lui Cuptor debutează cu o invitație în… Grădină. Însă nu în orice grădină, ci în Grădina Cinemascop din Eforie Sud, care se deschide în data de 1 iulie pentru a găzdui nu mai puțin de cinci expoziții! Evenimente incluse în cadrul festivalului „Eforie colorat”, care se desfășoară în perioada 1 iulie –  1 septembrie și reunește o mulțime de evenimente. 

Cele cinci vernisaje cu care Grădina Cinemascop se deschide, începând cu ora 19.00 aduc în prim-plan creațiile unor artiști precum: Mimi Pleșoianu, Emil Cristian Ghiță, Adrian Preda, Alina Marinescu, Andrei Turenici, Irina Maria Iliescu, Meri The Zu și Alexandra Dumitrescu. 

În „program” sunt incluse: lucrări imersive, instalații și perfomance-uri cu mesaje ecologiste, desene, poezie și narațiuni. Nota comună este dată de Marea Neagră și de valurile răcoritoare, numai bune pentru a stinge canicula lui Cuptor. 

Pentru a nu priva publicul de vreun detaliu esențial în receptarea evenimentelor artistice, iată descrierea completă oferită de către organizatori: 

„Galeria ETAJ on Wheels a fost transformată de Mimi Pleșoianu într-o lucrare imersivă, ilustrând atmosfera idealizată a unui litoral oniric: o lume a culorilor saturate și a valurilor înspumate, luminate de răsăritul soarelui. E un portal atemporal jucăuș, prin care fiecare dintre noi poate trece spre un moment din timp cu amintiri dragi, în care totul este dulce, strălucitor și nostalgic.

Instalația semnată de Emil Cristian Ghiță vorbește despre ecologie, folosind reciclarea ca metodă și ambalajul de sticlă ca material de lucru pentru expresia artistică. Sticla, un obiect banal și cu o existență efemeră, evocă o stare de grație într-un echilibru fragil, prea ușor de distrus. Privitorul ar putea deveni el însuși creator de sens, pornind de la premisa că fiecare obiect care se folosește mai mult de o singură dată devine puțin mai mult decât un consumabil efemer.

Adrian Preda, alături de Alina Marinescu, Andrei Turenici, Irina Maria Iliescu și Meri The Zu, lansează seria eco-performance „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)”. Lucrările dau imagine unor scenarii triste, dar foarte probabile. Artiștii caută urmele civilizației moderne în valuri tulburi sau însoțesc până departe drumul speciilor pentru totdeauna alungate de vecinătatea cu oamenii.

Lansarea suitei desenelor semnate de Adrian Preda e însoțită de un moment de poezie. Invitatul special este Florin Dumitrescu, un autor care vorbește despre natură fără tonalități de manifest, fidel doar unui splendid spectacol al limbajului și versificației. Replică dată receptării clișeizate a uneia dintre marile teme ale poeziei din toate timpurile și, totodată, îndemn la regândirea principiilor de coexistență a noastră cu nonumanul, volumul său, Sentimentul naturii este, întâi și-ntâi, o carte în care esteticul asimilează elegant ideologicul, lăsând poezia să emane frumusețe. Volumul de poezie Sentimentul Naturii, semnat de Florin Dumitrescu, este publicat de Casa de Editura Max Blacher, în parteneriat cu H’art Gallery.

La 1MP Gallery va fi vernisată lucrarea „Landscape” – în egală măsură iconică și narativă, a Alexandrei Dumitrescu. Iconică – pentru că ilustrează Natura, în sensul romantic al termenului. Narativă – pentru că spune o poveste, ca într-un film francez, alb-negru, din anii ‘60. Nu știm cum începe momentul și nici cum se termină. Nici care sunt eroii și care răufăcătorii.”

Un retro party, avându-l ca amfitrion pe Sorin Lupașcu, pune punct primei seri estivale din Grădina Cinemascop. 

Foto: Adrian Preda – „Narval prins în spațiu-timp”

Mai multe texte
Citește și