Revista Tomis

Ia căutată se poate găsi la Muzeul de Artă Populară Constanța

Pe 24 iunie, de „Sânziene” sau „Drăgaică”, importantă sărbătoare din calendarul popular legată de coacerea grânelor, care se suprapune peste marele praznic al Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, „nănașul lui Dumnezeu”, în toată  țara se marchează Ziua Universală a Iei. Eveniment a fost inițiat de comunitatea online „La blouse roumaine” în 2013 și de atunci s-a propagat în întreaga țară căpătând anvergură.

Sărbătoarea, care are în prim-plan cămașă femeiască scurtă, fără poale, principala piesă a portului românesc tradițional, este marcată și la Muzeul de Artă Populară Constanța. 

Așadar, cei care visează la o cămașă nouă sau veche, o poate căuta și găsi la muzeul constănțean, unde și astăzi, de „Sânziene”, sunt prezente creatoarele de ii din Breaza (Prahova) și din Mănăstirea Humorului (Suceava), invitate la evenimentul „Ziua Universală a Iei”, organizat de instituția de cultură constănțeană în perioada 22-24 iunie. 

„Decană de vârstă” este Iulia Goran din Breaza, care coase de peste cinci decenii, iile sale fiind purtate chiar de Laura Bush. 

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Mai multe texte
Citește și