Revista Tomis

O întâlnire emoționantă între „Un pian, o voce, o vioară”

La finalul săptămânii trecute, în ambianța oferită de sala „Nicolae Grigorescu” a Muzeului de Artă Constanța, și-au dat întâlnire în fața melomanilor tomitani… „Un pian, o voce, o vioară”. 

Concertul vocal-instrumental a fost unul emoționant și ieșit din comun deoarece i-a adus în fața în prim-plan, alături de soprana Mirela Voicu, pe frații Oprea: Codruța Elena Oprea la pian și Tiberiu Dragoș Oprea, dirijorul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, care în cadrul serii de 14 iunie s-a întors, „la dragostea dintâi, vioara”,  după cum a precizat asist. univ. dr. Titiana Miriță. 

În programul au fost incluse lucrări din creația compozitorului Reynaldo Hahn, Antonin Dvorak, Frederic Chopin, Pietro Mascagni, P. Ilici Ceaikovski, Francesco Paolo Tosti, Fritz Kreisler, Jules Massenet, Francis Poulenc, Sergei Rachmaninoff, Dmitri Șostakovici, Ernesto de Curtis și Ciprian Porumbescu. 

În cadrul expozeului muzical, asist. univ. dr. Titiana Miriță, de la Universitatea „Ovidius” a precizat că „repertoriul ales cu grijă a fost menit să redea din patosul și emoțiile unui Romantism muzical de secol XIX, dar și din limbajul nostalgic al primei jumătăți de secol XX”.  

Întâlnirea a fost încărcată de emoții pozitive, patos și dăruire, fiind o atmosferă caldă, ca într-o serată în familie. Odată cu acest concert i-a fost îndeplinită și o dorință Codruței Elena Oprea, aceea de a cânta din nou cu fratele său, asa cum o făceau în copilărie (ea la pian, el la vioară), bucuria acestor momente făcându-i inima să zburde de emoție și fericire. Succesul acestei colaborări între pian, voce și vioară a fost încununat în timpul concertului prin piesa «Elegie», compusă de Jules Massenet, când publicul a putut asculta îmbinarea armonică perfectă a celor trei soliști, într-o interpretare de excepție”, a apreciat, la finalul concertului, asist. univ. dr. Titiana Miriță. 

Cadrul universitar a mai subliniat: „Colaborarea dintre cei trei este cu atât mai inedită având în vedere faptul că aceștia au fiecare o carieră de succes atât ca interpreți, cât și o carieră didactică. Născută pe 15 iulie la Constanța, Mirela Voicu este lector universitar doctor la Universitatea «Ovidius» din Constanța, Facultatea de Arte  Muzică, din anul 2002 până în prezent. Unei bogate activități concertistice ca artist liric, cu repertoriu vocal lirico-spint, de lied, oratoriu, vocal-simfonic, operă se adaugă o carieră didactică, cu susținerea multor proiecte concertistice și spectacole, la care se adăugă multiple premii naționale și internaționale obținute personal, cât și cu studenții coordonați, cu participări și interviuri în emisiuni radio și tv. 

Codruța Elena Oprea, venită de la Pitești pentru acest concert, este soprană, solist vocal, pianistă, doctor în muzică și pedagog. În calitate de soprană,  dar și de pianistă, a susținut spectacole, concerte și recitaluri pe marile scene românești, dar și în străinătate, având de asemenea colaborări cu diverse filarmonici importante din țară. În prezent este profesor la Universitatea Pitești, Departamentul de Arte. 

Tiberiu Dragoș Oprea este un muzician cu multiple valențe artistice: violonist cu un frumos palmares, premiat al concursurilor de gen, concertmaestru și solist violonist al Orchestrei Filarmonicii Tineretului Bucureștean, alături de care ani de-a rândul a străbătut Europa în turnee. Drumul artistic însă i-a împletit arcușul cu bagheta, fiind unul dintre cei mai apreciați dirijori cu 30 de ani de carieră și peste o mie de concerte dirijând orchestre simfonice cât și operetă, operă și teatru muzical”.

Concertul vocal-instrumental „Un pian, o voce, o vioară” reprezintă a doua colaborare în această formulă a celor trei muzicieni, prima având loc pe 12 iunie la Pitești, orașul de proveniență al Codruței Elena Oprea.

Mai multe texte
Citește și