Revista Tomis

Savorile și tradițiile Dobrogei multietnice, promovate la Tulcea de către Muzeul de Artă Populară Constanța 

La final de săptămână, în cea de-a 15 zi a lunii Cireșar. Muzeul de Artă Populară Constanța, în parteneriat cu Gospodăria Tradițională „Suvenir din Dobrogea”, organizează, în localitatea Vișina din județul Tulcea, evenimentul „Gastronomia multietnică dobrogeană”. 

Locul de desfășurare a acestei manifestări, care are ca scop punerea în valoare a specificului gastronomic al etniilor dobrogene, conservarea și transmiterea tradițiilor către tinerele generații, nu este deloc întâmplător. Aici, în localitatea Vișina, unde trăiește o mică, dar importantă comunitate de bulgari, în curtea româncei Biancăi Folescu se află o casă dobrogeană cu „cinci interioare tradiționale (odăi) amenajate după specificul etnic al bulgarilor, aromânilor, rușilor lipoveni, tătarilor și românilor”, după cum precizează organizatorii. 

În acest cadru multietnic, o parte din delicioasele preparate gastronomice specifice locuitorilor dintre Dunăre și Mare se vor afla la mare cinste, dar și la mare căutare.. Specificul dobrogean va fi întregit de un târg al meșterilor populari și de reprezentații susținute de ansambluri artistice ale etniilor.

Momentele artistice vor fi oferite de: ansamblul „Sfitilina” al Comunității Bulgare din Vișina, grupul de cântece și dansuri bulgărești „Asiga” din Lunca, ansamblul „Altona” al meglenoromânilor din Cerna, grupul „Juraveli” al Comunității Rușilor Lipoveni din Jurilovca și Grupul Vocal „Narenler” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani, filiala Tulcea. 

Manifestarea va începe de la ora 11.00. Gospodăria Tradițională „Suvenir din Dobrogea”, locul de desfășurare al evenimentului, este situată în satul tulcean Vișina, pe strada Nufărului nr. 1.

Mai multe texte
Citește și