Revista Tomis

„Românii din Serbia”, în „vacanță”, la Constanța

Cunoscutul colecționar Emilian Madoșă revine pentru a doua oră la Constanța, cu o nouă expoziție-eveniment, care iese în public pentru prima dată: „Românii din Serbia”. 

Deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța în perioada 5 iunie-14 iulie, expoziția reunește 21 de ansambluri vestimentare ale românilor stabiliți în Voivodina (Banatul Sârbesc, situat în nord-estul Serbiei) și pe Valea Timocului (partea de est a Serbiei). 

Publicul poate admira 21 de ansambluri vestimentare, predominante fiind costumele de femeie tânără, 16 la număr. 

În holul central de la etajul întâi al muzeului constănțean se află expuse cele 13 costume din Voivodina aflate în colecția privată a profesorului Madoșă.  Dintre acestea, un loc special îl ocupă costumele din Uzdin, principalul centru cultural al românilor din Banatul Sârbesc.

Costumele „vlahilor” din Valea Timocului sunt expuse în două dintre sălile dedicate portului din expoziția permanentă a muzeului constănțean, integrându-se perfect în atmosfera ce redă portul tradițional de sărbătoare.

Sunt expuse costume de: bănățeni băștinași din așa numita zonă de Codru, bănățeni strămutați, proveniți din zona de câmpie a Timișului și ardeleni crișeni (Voivodina),  precum și români „țărani” sau „mărginiți”, veniți din Oltenia și români ungureni (Valea Timocului). 

Nota de spectaculos este redată în special de piesele folosite la acoperământul capului, multe dintre acestea făcând parte din podoaba de mireasă, precum „vălitoarea cu pană scumpă”, pe care nevasta din Uzdin o poartă și în primul an de căsătorie, decorată cu pene de păun și cu ghirlande de flori artificiale, care atârnă pe spate; cununa și fruntarul, purtate de miresele din Iancăid sau buchetul de colilie, atașat la baticul galben de tinerele ungurence. La portul de bărbat tânăr ungurean atrage atenția căciula albă din piele de oaie cu lână mare albă. 

La loc de cinste se află costumele ungurenilor munteni, portul de femeie din Osnicea fiind cel mai vechi.

Fiecare din cele 21 de ansambluri vestimentare are povestea și frumusețea, așteptând să fie admirate în tihnă până pe 14 iulie.

Emilian Madoșă a început colaborarea cu Muzeul de Artă Populară Constanța în august 2023 prin expoziția „Etnii din Banat și Ardeal”.

Mai multe texte
Citește și