Revista Tomis

O „Călătorie pe drumul amintirilor”, ghidată de Anaid Tavitian

La începutul lunii Cireșar, teatrologul Anaid Tavitian, „cronicar la poarta Măriei Sale Teatrul”, revine în atenția publicului cu o nouă carte în care surprinde clipe din istoria actualului Teatru de Stat Constanța. 

Cărticica cu „povești”, care va fi lansată sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul de Artă Constanța, reunește în cele puțin peste o sută de pagini informații de suflet despre o mică dinastie de slujitori ai muzei Thalia, de pe scenă sau din culise. 

Este vorba despre familia Stancu – George Stancu, actor al Teatrului de Stat Constanța și al Teatrului „Fantasio”, pe când acesta era secție a Dramaticului; soția sa, Roxița Stanciu, gestionar și șef de sală la aceeași instituție și fiica lor, Roxana Silvia, copil-actor și mai apoi constructor de păpuși la Teatrul pentru Copii Constanța, căsătorită cu Dromihete (Hety) Ghiman, actor la Teatrul de Păpuși Constanța. 

Răsfoind și apoi citind micul album de familie „Călătorie pe drumul amintirilor”, apărut la editura „Ararat”, cu sprijinul financiar al Uniunii Armenilor din România (UAR), cititorii vor afla informații inedite din istoria teatrului constănțean. 

„Celor ce vor răsfoi această carte ca un album de amintiri le voi spune că ea s-a născut dintr-o doleanță de suflet, dar și din dorința mea de a reconstitui și fixa în memoria culturală momente de istorie teatrală la Pontul Euxin.

În timpul uneia dintre conversațiile noastre la telefon, Roxana Silvia mi-a spus că fiica ei, Andreea, își dorește să afle mai multe despre bunicul și tatăl ei. La rândul meu, am rugat pe prietenii și colegii lor să aștearnă pe hârtie amintiri legate de George, Roxița, Roxana, Hety. Le mulțumesc tuturor”, menționează Anaid Tavitian în cuvântul-înainte al lucrării. 

Evenimentul editorial este organizat de UAR, sucursala Constanţa. 

Vor prezenta cartea: dr. Corina Apostoleanu, jurnalistul Steliana Bajdechi și preşedintele UAR, sucursala Constanţa, medicul Liviu Merdinian. 

Mezzosoprana Gabriela Dobre, baritonul Iulian Bratu și Natalia Diradurian, elevă a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” (catedra – pian, profesor Gabriela Oprea) vor susține un moment artistic. 

Anaid Tavitian și-a mai pus semnătura pe volumele: „Eugenia Tărășescu Jianu, scenograf“ (2018), „Aneta Forna Christu, păpușarul cu suflet de copil“ (2020) și „Agatha Nicolau – din dragoste” (2022). Alături de regretata Georgeta Mărtoiu a mai scris volumele: „Thalia Ex Ponto. La cumpăna dintre milenii“ (2001) și „Leac pentru drac. Perle din umorul culiselor” (2004), iar în 2011 a scris o monografie a Teatrului pentru Copii și Tineret, „Metamorfoza unui vis“.

Mai multe texte
Citește și