Revista Tomis

Și angajații din muzeele constănțene și de la Biblioteca Județeană au protestat în capitală 

În data de 18 mai, când în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, o parte din angajații muzeelor constănțene, cărora li s-au alăturat și colegi de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, membri ai Sindicatului „Ovidius”, au pornit spre capitală, pentru a lua parte la protestul național organizat în fața Ministerului Culturii și în Piața Victoriei. 

Aici ei au participat la o altfel de „Noapte a muzeelor” împreună cu colegii din toată țară, care s-au reunit pentru a-și face auzită vocea. Au purtat pancarte prin care solicitau „dreptate, nu milă”.  

Printre revendicările protestatarilor se numără: remedierea discriminării morale și salariale, care a fost generată de OUG nr. 128/2023 și egalizarea, de urgență, în plată, a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice; remedierea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiilor culturale și egalizarea cu instituțiile de spectacol; indexarea anuală a salariilor personalului din instituțiilor de cultură cu rata de inflație, pentru păstrarea puterii de cumpărare; plata orelor suplimentare efecutate de personalul din muzeele și bibliotecile publice și compensații financiare pentru personalul care își sacrifică viața de familie lucrând permanent sâmbăta, duminica și în zilele de sărbătoare legală, precum și deblocarea posturilor vacante și suplimentarea schemelor de funcții din instituțiile muzeale, care nu își pot desfășura corespunzător activitatea din cauza deficitului de personal.

„Vrem dreptate, nu milă”, „Noaptea muzeelor, nu noapte în muzee”, „Scoateți cultura din beznă!”, „Lipsa de cultură = noaptea minții”, „Sunt un bibliotecar, nu-mi permit un cont bancar”, „România educată nu are nevoie de cultură?”, „Muncă egală, drepturi egale”. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care angajații constănțeni le-au transmis.

S-a plecat din Constanța la ora 12.00 și am ajuns în fața Ministerului Culturii aproape de ora 16.00. Aici, am fost plăcut surprinși să ne întâlnim cu alți 300 de colegi. Numărul de protestatari, lucrători din muzee și biblioteci, s-a dublat până am ajuns în Piața Victoriei, pe la 19.45. Aici am stat până la ora 22.30, când ne-am urcat în autocar, sosind acasă, dimineață, pe la ora 03.00.

A fost un eveniment emoționant: ne-am întâlnit cu prieteni vechi, pe care nu-i văzusem de foarte mulți ani, am cunoscut oameni noi, deosebiți, plini de entuziasm, toți având aceleași probleme și revendicări.

Mitingul a fost unul pașnic, liniștit, tipic pentru oamenii de cultură. Am făcut schimburi de cărți, de povești și de amintiri. În contextul aceluiași limbaj al nemulțumirilor, s-au legat prietenii și s-au stabilit planuri de acțiune pentru viitor. Astfel, dacă nu va fi adoptată ordonanța cu creșterea salarială, vom trece la greve de avertisment și, mai apoi, la grevă generală.

Pe fundalul unor fluiere, care înlocuiau strigătele, oamenii și-au exprimat nemulțumirile la microfon și l-au invitat pe domnul prim ministru Ciolacu să își ia tricoul pregătit pentru a face voluntariat.

În timpul pichetării Ministerului Culturii, o delegație a protestatarilor a fost primită la minister pentru a discuta situația…așa, de politețe.

Constanța s-a pregătit și s-a prezentat impecabil. Noi am făcut cele 300 de stegulețe care au fost împărțite protestatarilor și tot noi am pregătit un stand cu panouri. Pe panouri am ilustrat realizările instituțiilor din care facem parte, dar și condițiile grele de muncă. Pe masă, am reprodus ideea de muzeu subfinanțat și de bibliotecă cu fond de carte neactualizat. Totodată, pentru a demonstra că, în ciuda condițiilor de muncă și a salariilor mici, noi ne facem treaba, am împărțit materiale promoționale ce vizau patrimoniul imobil dobrogean și evenimente constănțene”, a relatat Oana Grigoruță, președinte al Biroului Executiv al Sindicatului Ovidius al Lucrătorilor din Muzee Constanța. 

Amplul protest național, intitulat „Noapte în Muzeele din România”, a fost organizat de Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS „Cartel Alfa”. 

În Constanța, singurele instituții care au organizat anul acesta „Noaptea muzeelor” au fost Muzeul Național al Marinei Române și Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, filiala Constanța, instituții aflate în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

Mai multe texte
Citește și