Revista Tomis

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre. 

Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu vârful „condeiului” înmuiat în ceară fierbinte: crucea Paștelui, calea rătăcită cu suișuri și coborâșuri, la fel ca în viață, coarnele berbecului, cârja ciobanului, vârtelnița, 40 de cline (tot atâtea cât zilele Postului Mare), spicul de grâu, ariciul, peștele, rădașca. 

Fire generoasă, împărtășește tainele ouălor încondeiate celor interesați. La fel ca în 2023, și anul acesta a venit la Muzeul de Artă Populară Constanța, pentru a face demonstrații de lucru și a susține ateliere de încondeiat ouăle. Anul acesta, cei mai mici cursanți au fost prichindeii de la clasa pregătitoare A de la Școala Gimnazială „George Enescu” din Năvodari, iar cei mai mari, studenții de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, însoțiți de profesorii îndrumători: conf. univ. dr. Sânziana Romanescu și lect. univ. dr. Florentin Sîrbu. 

Atelierele, la care au participat și prichindei de la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” nr. 12 Constanța, continuă până pe 26 aprilie. Acestea fac parte proiectul cultural „Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, inițiat de Muzeul de Artă Populară Constanța, în perioada 18-26 aprilie.

Scopul proiectului este familiarizarea publicului larg cu tradiții vechi, precum cea a încondeierii ouălor, care riscă să se piardă. Conform unei vechi legende românești sfârșitul lumii va veni atunci când femeile nu vor mai vopsi sau nu mai vor încondeia ouă de Paște și când nu se vor mai auzi colindele.

Mai multe texte
Citește și