În apropierea marelui praznic al Învierii Domnului, Muzeul de Artă Populară Constanța invită publicul să-i treacă pragul, în perioada 3 aprilie-15 mai, pentru a descoperi interiorul românesc de sărbătoare prin intermediul pieselor care se află în patrimoniul instituției de cultură.
Expoziția „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional românesc” reprezintă un prilej deosebit pentru publicul constănțean de a face o călătorie simbolică prin provinciile istorice românești din Banat până în Dobrogea și Moldova, trecând prin Transilvania (Bihor, Brașov, Maramureș, Sibiu), Oltenia și Muntenia.
Atmosfera de sărbătoare, care domina „camera curată” sau „camera bună” din locuința tradițională, este reconstituită, în mod special, prin piese pentru decorul interiorului, lucrate la războiul de țesute, caracterizate printr-o mare varietate ornamentală și o echilibrată exuberanță cromatică: scoarțe, lăicere, fețe de masă, fețe de pernă, cearceafuri.
Ceramica, realizată în celebre centre de olari din țară (Biniș, Vadu Crișului, Vama, Kuty, Vlădești, Oboga, Horezu, Târgu Jiu, Pucheni, Pisc), piesele de mobilier țărănesc, precum armăroiul și lada de zestre, ambele pictate, conferă un plus de rafinament interiorului tradițional.
Tematica expoziției „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional românesc” se reflectă și în icoanele țărănești pictate pe sticlă în vestite centre transilvănene (Șcheii Brașovului și Mărginimea Sibiului) sau în icoane pictate pe lemn în care sunt redate scene reprezentative: „Cina cea de taină”, „Plângerea lui Iisus”, „Maica Domnului Jalnică”, „Răstignirea”.
Ouăle încondeiate, care își găseau un loc special pe masa de sărbătoare, întregesc atmosfera de sărbătoare.
Cei care doresc să viziteze Muzeul de Artă Populară vor plăti pe un bilet 15 lei. Pensionarii vor plăti doar 8 lei, iar pentru elevi și studenți prețul unui bilet este de 4 lei, în baza carnetelor de elev/ student vizate la zi. Tot 4 lei costă biletul și pentru persoanele cu handicap ușor și mediu. Copiii în vârstă de până la 7 ani au accesul gratuit, la fel adulții și copiii cu handicap grav.