Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Scriitorul Marius Chivu, dublă întâlnire cu cititorii din Constanța 

Scriitorul Marius Chivu va fi prezent la Constanța, săptămâna aceasta, pentru a se întâlni cu cititorii săi, precum și cu studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius”. 

Dubla întâlnire, programată miercuri, 27 martie, de la ora 12.00, în  Sala „Umberto Eco” a Facultății de Litere și de la ora 17.00, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, va lua forma unei mese rotunde. 

Cu acest prilej, Marius Chivu își va lansa și cel mai recent volum, jurnalul de călătorie „Trei săptămâni în Atlas” (Editura Humanitas, 2023), precum și antologiile de proză scurtă pe care le-a editat: „KIWI. Granițe” (2022) și „KIWI. Trecuturi”  (2023), apărute la editura Polirom

În deschiderea evenimentului va lua cuvântul prodecanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Lucia Opreanu. Masa rotundă va fi moderată de directorul Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman”, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

„Deopotrivă prozator, poet, critic literar, traducător și un nume în publicistica românească actuală, Marius Chivu este autor Humanitas și redactor al prestigioasei reviste «Dilema Veche». Pentru literatura română, Marius Chivu  este o personalitate cu totul specială, unul dintre puținii aventurieri-exploratori ai zilelor noastre, comparabil cu un Radu Tudoran, cu un profil care amintește de Lawrence al Arabiei și de un Mircea Eliade tânăr colindând Extremul Orient. Jurnalele sale de călătorie, «Trei săptămâni în Himalaya» (Humanitas, 2012/2016), «Trei săptămâni în Anzi» (Humanitas, 2016), și cel care prilejuiește aceste eveniment, «Trei săptămâni în Atlas» (2023), bogat ilustrate, pun însă în joc o privire a literatului, a antropologului și a aventurierului capabil să prindă culoarea locală, să trăiască frumusețea unui apus, să înțeleagă diversitatea și să descopere ascunsul unor lumi atât de îndepărtate și farmecul poveștii. Și pentru că iubește poveștile, la rândul său prozator, Marius Chivu este fascinat de proza scurtă și a devenit, din 2020, editorul antologiilor de proză scurtă scoase de editura Polirom, cum sunt și cele două care vor fi prezentate”, menționează organizatorii.

Întâlnirile scriitorului Marius Chivu cu cititorii constănțeni sunt organizate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” și Facultatea de Litere a Universității „Ovidius”.

CITEȘTE ȘI

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre.  Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu

Citește mai mult »

Seara de duminică în compania unui celebru bufon

În această săptămână, pe agenda Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se află un singur spectacol, o lucrare de referință din creația lui Giuseppe Verdi, „Rigoletto”.  Drama bufonului Rigoletto va fi prezentată publicului împătimit de operă duminică, 21 aprilie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului francez Arnaud Pairier.  În rolul titular, publicul îl va vedea și asculta

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: