Revista Tomis

Imagini-document cu orașul Constanța și stațiunea Mamaia, într-o expoziție inedită 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța propune publicului o expoziție inedită în prim-planul căreia se află Virgil Nicolau și fotografiile sale cu valoare de document, care reflectă istoria orașului Constanța și a stațiunii Mamaia.

Imaginile care alcătuiesc expoziția „Virgil Nicolau – Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată”, deschisă în perioada 25 martie – 25 mai, la sediul muzeului constănțean, sunt fotografii scanate după negativele pe plăci de sticlă realizate în perioada 1925-1960, în Constanța și Mamaia. Fotografiilor cu valoare de document – inclusiv imagini de la Semicentenarul Unirii Dobrogei, marcat în 1928 – li se alătură o serie de documente și obiecte personale puse la dispoziție, cu generozitate, de familia Nicolau.

Proiectul expozițional este realizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța.

„Demersul nostru curatorial reunește fotografii scanate după negativele pe plăci de sticlă realizate de Virgil Nicolau în perioada 1925-1960, în Constanța și Mamaia, precum și o serie de documente și obiecte personale puse la dispoziție, cu generozitate, de familia Nicolau. Arta fotografiei, aflată în perioada interbelică în faza sa timpurie de dezvoltare, s-a bucurat la Constanța de experiența și pasiunea unui fotograf dedicat, Virgil Nicolau, care a reușit în decursul a trei decenii de activitate,  să imortalizeze pe sticlă zeci de imagini cu clădiri, monumente, oameni și peisaje din întreaga provincie dobrogeană”, spun organizatorii. 

După cum menționează autorii albumului „Istoria pe un clișeu. Dobrogea multiculturală în colecția fotografului Virgil Nicolau, apărut în anul 2018, sub semnătura autoarelor dr. Delia Roxana Cornea și Corina-Mihaela Apostoleanu: „Fotografiile pe sticlă realizate de Virgil Nicolau au meritul de a fi surprins diferite aspecte: momentele festive ale Sărbătorii Semicentenarului (parada de care alegorice, expoziția jubiliară etc), vestigiile istorice și arheologice ale Dobrogei, cunoscute și cercetate în anii ’20- ’30, oameni, tipuri etnografice, gospodării și toate celelalte elemente definitorii ale comunităților dobrogene, cu lăcașele lor de cult, cu meseriile și îndeletnicirile lor, cu fântânile și cișmelele lor…”. 

Pentru a afla și a vedea mai multe, publicul interesat este invitat la vernisajul expoziției „Virgil Nicolau – Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată”, luni, 25 martie, de la ora 16.00, la sediul muzeului constănțean. 

Mai multe texte
Citește și