Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Imagini-document cu orașul Constanța și stațiunea Mamaia, într-o expoziție inedită 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța propune publicului o expoziție inedită în prim-planul căreia se află Virgil Nicolau și fotografiile sale cu valoare de document, care reflectă istoria orașului Constanța și a stațiunii Mamaia.

Imaginile care alcătuiesc expoziția „Virgil Nicolau – Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată”, deschisă în perioada 25 martie – 25 mai, la sediul muzeului constănțean, sunt fotografii scanate după negativele pe plăci de sticlă realizate în perioada 1925-1960, în Constanța și Mamaia. Fotografiilor cu valoare de document – inclusiv imagini de la Semicentenarul Unirii Dobrogei, marcat în 1928 – li se alătură o serie de documente și obiecte personale puse la dispoziție, cu generozitate, de familia Nicolau.

Proiectul expozițional este realizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța.

„Demersul nostru curatorial reunește fotografii scanate după negativele pe plăci de sticlă realizate de Virgil Nicolau în perioada 1925-1960, în Constanța și Mamaia, precum și o serie de documente și obiecte personale puse la dispoziție, cu generozitate, de familia Nicolau. Arta fotografiei, aflată în perioada interbelică în faza sa timpurie de dezvoltare, s-a bucurat la Constanța de experiența și pasiunea unui fotograf dedicat, Virgil Nicolau, care a reușit în decursul a trei decenii de activitate,  să imortalizeze pe sticlă zeci de imagini cu clădiri, monumente, oameni și peisaje din întreaga provincie dobrogeană”, spun organizatorii. 

După cum menționează autorii albumului „Istoria pe un clișeu. Dobrogea multiculturală în colecția fotografului Virgil Nicolau, apărut în anul 2018, sub semnătura autoarelor dr. Delia Roxana Cornea și Corina-Mihaela Apostoleanu: „Fotografiile pe sticlă realizate de Virgil Nicolau au meritul de a fi surprins diferite aspecte: momentele festive ale Sărbătorii Semicentenarului (parada de care alegorice, expoziția jubiliară etc), vestigiile istorice și arheologice ale Dobrogei, cunoscute și cercetate în anii ’20- ’30, oameni, tipuri etnografice, gospodării și toate celelalte elemente definitorii ale comunităților dobrogene, cu lăcașele lor de cult, cu meseriile și îndeletnicirile lor, cu fântânile și cișmelele lor…”. 

Pentru a afla și a vedea mai multe, publicul interesat este invitat la vernisajul expoziției „Virgil Nicolau – Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată”, luni, 25 martie, de la ora 16.00, la sediul muzeului constănțean. 

CITEȘTE ȘI

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre.  Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu

Citește mai mult »

Seara de duminică în compania unui celebru bufon

În această săptămână, pe agenda Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se află un singur spectacol, o lucrare de referință din creația lui Giuseppe Verdi, „Rigoletto”.  Drama bufonului Rigoletto va fi prezentată publicului împătimit de operă duminică, 21 aprilie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului francez Arnaud Pairier.  În rolul titular, publicul îl va vedea și asculta

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: