Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Conferință despre cum iubeau și urau românii din alte veacuri

Constanța Vintilă, cercetător științific I la Institutul de Istorie „N.Iorga” al Academiei Române, revine la Constanța,  pentru a susține o nouă conferință cu titlu incitant: „Dragoste, rușine, ură: despre emoții și buna ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”. 

Întâlnirea cu apreciata cercetătoare, autoare a numeroase volume și studii științifice, dedicate împătimiților de istorie, este programată joi, 14 martie, de la ora 12.00, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A. 

Evenimentul este organizat de Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, cea care a organizat și conferința anterioară, din 9 martie 2023, cu titlul „Modă și lux pe drumul imperiilor în secolele XVII-XIX”. 

Conferința va fi urmată de un dialog cu Ovidiu Cristea, cercetător științific I la Institutul de Istorie „N.Iorga” și profesor asociat al Facultății de Istorie și Științe Politice și decanul facultății constănțene, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu. 

La final, autoarea va oferi autografe, în centrul atenției fiind volumul „Focul amorului: despre dragoste și sexualitate în societatea românească (1750-1830)” (Humanitas, 2006,  2023) al cărui conținut se reflectă și în tematica evenimentului cultural. 

CITEȘTE ȘI

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre.  Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu

Citește mai mult »

Seara de duminică în compania unui celebru bufon

În această săptămână, pe agenda Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se află un singur spectacol, o lucrare de referință din creația lui Giuseppe Verdi, „Rigoletto”.  Drama bufonului Rigoletto va fi prezentată publicului împătimit de operă duminică, 21 aprilie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului francez Arnaud Pairier.  În rolul titular, publicul îl va vedea și asculta

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: