Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Rețeaua Memoriei – Identități, itinerarii și confluențe muzeale”

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) este deschisă, timp de o lună, în perioada 9 martie – 9 aprilie, expoziția „Rețeaua Memoriei – Identități, itinerarii și confluențe muzeale”, realizată în colaborare cu Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR). 

Publicul interesat este așteptat să participe la vernisajul expoziției, programat  luni, 11 martie, de la ora 13.00, la sediul muzeului constănțean. 

Alături de curatorul expoziției, Irina Hasnaș Hubbard, muzeograf MOCR, vor lua cuvântul în cadrul vernisajului, din partea MINAC, managerul Aurel Mototolea și muzeograful dr Delia Cornea, șef Secție Expoziții și Muzee în Teritoriu. 

„Prin «Rețeaua Memoriei – Identități, itinerarii și confluențe muzeale» ne dorim să prezentăm publicului larg, într-un spațiu și concept unitar, preocupările și proiectele instituțiilor și specialiștilor interesați de istoria comunismului. Aceștia s-au unit într-o structură neformalizată juridic, denumită «Rețeaua memorie», lansată în anul 2015 la inițiativa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)”, au transmis organizatorii.

Conform acestora, „expoziția, aflată acum la cea de a doua itinerare, a fost inaugurată în luna decembrie 2023, la Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, bucurându-se de un număr total de 1.600 de vizitatori. Astfel, ea își propune, prin demersuri colaborative alături de ceilalți membri ai Rețelei, să traverseze, atât harta României, cât și a Republicii Moldova, în scopul popularizării la nivel larg a proiectelor ce vizează activarea, păstrarea și transmiterea memoriei recente”. 

Expoziția „Rețeaua Memoriei – Identități, itinerarii și confluențe muzeale” a fost deschisă la sediul MINAC în data de 9 martie, când se marchează Ziua Deținuților Politici Anticomuniști Români din perioada 1948-1989, zi care se suprapune peste evocarea din calendarul ortodox a celor 40 de soldați romani martirizați în anul 320, în Sevastia, din cauza credinței lor creștine.

CITEȘTE ȘI

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre.  Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu

Citește mai mult »

Seara de duminică în compania unui celebru bufon

În această săptămână, pe agenda Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se află un singur spectacol, o lucrare de referință din creația lui Giuseppe Verdi, „Rigoletto”.  Drama bufonului Rigoletto va fi prezentată publicului împătimit de operă duminică, 21 aprilie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului francez Arnaud Pairier.  În rolul titular, publicul îl va vedea și asculta

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: