Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Piele pe piele” rămâne și în acest weekend, la Muzeul de Artă Constanța

Cei care nu au reușit încă să vadă expoziția „Piele pe piele” a artistului Alexandru Rădvan mai au ocazia să treacă pragul Muzeului de Artă Constanța în acest weekend.

Expoziția personală a lui Alexandru Rădvan, care reunește zece picturi de mari dimensiuni – trei dintre acestea au câte trei metri lungime -, precum și șapte desene în tuș și creion, reușește să umple generosul spațiu expozițional de la parterul muzeului constănțean.

Picturile au titluri narative, invitând privitorul să țeasă propria poveste: „Dimineață cu perdea futuristă”, „Apus”, „Părinți în noapte”, „Pseudo Cântarea Cântărilor”, „Piele caldă”, „6 Dimineața”, „La Tempesta”, „Primăvară și apă rece”, „În spatele dunei”, „O zi pe care am uitat-o”.

Chiar și așa, imaginația și cunoștințele fiecărui privitor sunt puse la încercare, pentru că, după cum spunea Alexandru Rădvan în cadrul întâlnirii cu publicul pe care a organizat-o la Muzeul de Artă Constanța, în data de 25 februarie, „deși figurativul pare ușor de înțeles, este la fel de complicat ca și cea mai abstractă pictură”. 

Gândită pe binomul nud/ nuditate și gol/ goliciune expoziția continuă preocupările din ultimii ani privind corpul, dorințele și intimitatea momentelor pasional-reflexive. De data aceasta, artistul Alexandru Rădvan se îndepărtează de narativul mitologic și se înscrie într-o zonă de reprezentare a unui narativ personal, un fel de jurnal intim, în care privitorul devine un voyeur auto-conținut în contextul pictural. Scenele reprezentate par a spune povestea întrepătrunderii eterne a două ființe aflate în stare de visare sau semi-trezire. «Piele pe piele» este o expoziție despre vizualizarea atingerilor, tactilității, reveriei și lenevirii”, afirmă Diana Dochia, managerul general Anaid Art Gallery. 

Expoziția „Piele pe piele”, deschisă în perioada 10 ianuarie-10 martie și curatoriată de Mark Gisbourne, face parte dintr-un proiect al Muzeului de Artă Constanţa, susținut de Anaid Art Gallery Bucureşti/Berlin/Baden-Baden. 

Sursă foto: Muzeul de Artă Constanța

CITEȘTE ȘI

Povești vechi de când lumea, „scrise” pe ouă de Fevronia Ciortan și „ucenicii” săi

De profesie economist, Fevronia Ciortan are, de mai bine de un deceniu, o mare pasiune: încondeierea ouălor. Este modul în care se relaxează după o zi înconjurată de cifre.  Ouăle „muncite”, pe care le înnobilează cu motive ancestrale, spun povești despre viață, moarte, înviere, credință, cosmogonie, tradiții și ocupații vechi. Povești încifrate în vechile simboluri pe care le scrie cu

Citește mai mult »

Seara de duminică în compania unui celebru bufon

În această săptămână, pe agenda Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se află un singur spectacol, o lucrare de referință din creația lui Giuseppe Verdi, „Rigoletto”.  Drama bufonului Rigoletto va fi prezentată publicului împătimit de operă duminică, 21 aprilie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului francez Arnaud Pairier.  În rolul titular, publicul îl va vedea și asculta

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: