Revista Tomis

Lucrările sculptorului Ion Jalea de la Constanța, într-un album de colecție 

La câțiva metri de Marea Neagră, într-o zonă pitorească a Constanței, își desfășoară activitatea într-o frumoasă clădire ridicată la începutul secolului al XX-lea, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța.  Acesta adăpostește lucrările marelui artist dobrogean, donate antum, în anul 1969 și de familia acestuia în 1984, după moartea sa.

Cele 227 de lucrări sunt reproduse într-un album de artă apărut în condiții grafice deosebite, la finalul lui 2023, la Editura Monitorul Oficial sub semnătura sculptoriței Lelia Rus-Pîrvan, director al Muzeului de Artă Constanța.

Volumul de colecție va fi lansat vineri, 23 februarie, de la ora 16.00, la Muzeul „Jalea” și va fi prezentat de lect. univ. dr. Mona Momescu de la Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” Constanța, criticul și istoricul de artă Eduard Andrei și directorul muzeului constănțean, Lelia Rus-Pîrvan. 

În deschidere, publicul se va bucura de un moment muzical de chitară clasică, în interpretarea lui Marian Curteanu.

În cele 252 de pagini, cei interesați pot vedea și reproduceri după lucrările lui Ion Jalea aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța. 

Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul «Ion Jalea» este unul dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii.

În anul 1968, atunci când sculptorul Ion Jalea făcea Constanței donația inițială, o clădire admirabilă – o casă proiectată în stil neoromânesc de arhitectul Victor Stephanescu, care aparținuse prefectului de Constanța, Constantin Pariano – a fost destinată să adăpostească lucrările artistului. Ulterior, în anul 1984, colecția a fost întregită cu o serie de alte sculpturi dăruite de familia acestuia, ajungând astfel la un total de 227 de lucrări. (…)

Ion Jalea s-a născut la 19 mai 1887 în Casimcea, Tulcea, iar legătura cu ţinuturile dobrogene este demonstrată nu numai prin moştenirea sa culturală, cât şi printr-o serie de portrete sau sculpturi de mici dimensiuni, în care trăsăturile, portul sau ocupaţiile locuitorilor se materializează în adevărate studii antropologice. 

Realizate în cele mai diverse materiale, gips, bronz, piatră sau marmură, ciclurile sale tematice includ scene alegorice, religioase ori mitologice, scene de război sau de muncă,  nuduri,  portrete,  figuri de ţărani, culminând cu lucrările sale monumentale, toate trecute însă printr-un filtru personal ce ocoleşte facilul şi întâmplarea în favoarea unei forme clare, clasicizante. 

Chiar dacă artistul are lucrări finite în mai toate tehnicile sculpturii, el este un modelator de vocaţie, demn de iluştrii săi profesori. Sculptura sa îmbină într-un mod fericit picturalitatea suprafeţei modelate (lecţia lui Paciurea şi Rodin) cu o riguroasă alcătuire spaţială, dublată de o atentă aplecare către armonia şi echilibrul formelor, atât de specifice lui Bourdelle. Muzeul Ion Jalea are o calitate specială, anume aceea de a ne purta prin toate fazele creaţiei sculptorului, prin temele favorite, conturând astfel un destin artistic de excepţie”, scrie Lelia Rus-Pîrvan.

Albumul poate fi achiziționat de la Muzeul „Ion Jalea”, precum și online, de pe site-ul Monitorului Oficial al României.

Sursă foto: Monitorul Oficial al României

Mai multe texte
Citește și